De afbouw van de steunpakketten komt veel te vroeg, zegt KHN. “ De angst bestaat dat er in het derde en vierde kwartaal veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt.”
Bron: KHN
Steunpakketten: er is maatwerk nodig

De horeca is sinds 26 juni (met 1,5 meter beperkingen) weer open en voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren. Aanvullende financiële compensatie middels maatwerk vanuit de overheid blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het interen op eigen vermogen heeft de slagkracht van veel ondernemingen aangetast. Je kunt bedrijven nu niet gaan straffen voor het feit dat ze door de naweeën van de crisis nog niet op eigen kracht vooruit kunnen komen. Ondernemers doen er alles aan om de zaken weer op te starten. Dus in plaats van het abrupt beëindigen van steun, is maatwerk hard nodig.”
Lees hier het nieuwsbericht over de steunpakketten
Steunpakketten: de crisis is nog niet over
Voor veel horecaondernemers is de crisis niet over. Dat op enig moment op een doordachte en evenwichtige manier steunmaatregelen langzaam maar zeker worden teruggedraaid, is goed. Maar de uitvoering zal langs de menselijke maat moeten worden gelegd.
KHN vindt het van cruciaal belang dat er wordt gekeken naar een oplossing voor de enorme schuldenberg waar veel ondernemers mee blijven zitten en de afbouw daarvan met hulp van de overheid. Zowel bij uitgestelde belastingen als subsidie of krediet (garanties) en bij stapeling van belasting en andere vorderingen van bijvoorbeeld verhuurders en leveranciers.
CoronaHerstelplan
KHN heeft in een CoronaHerstelplan beschreven hoe deze problemen moeten worden ondervangen om de horeca toekomstperspectief te bieden. Dit plan heeft KHN de afgelopen maanden gedeeld met bewindspersonen, de Tweede Kamer en de informateur Mariëtte Hamer. De uitwerking van de afbouw is nu deel van de formatie.
Zolang het internationale toerisme en de (internationale) zakelijke bestedingen nog stagneren, zal er voor een groep bedrijven ook NOW en/of TVL-steun nodig zijn in de tweede helft van 2021, eventueel met een doorloop naar 2022.
Steun blijft nodig
De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Willemsen: “Veel sectoren binnen de branche gaan nog een moeilijke tijd tegemoet. Omdat de 1,5 meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijeenkomsten en het op kantoor werken nog op gang moeten komen. Hotels en zalencentra hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars was lange tijd de groepsbeperking een enorme rem. Zij zullen een inhaalslag willen maken. Het is dan ook zaak dat de 1,5 meter afstand zo snel mogelijk komt te vervallen, zodat er zo snel mogelijk kan worden toegewerkt naar een rendabele exploitatie.”

