Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat met de geldende coronamaatregelen voor de horeca, waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt, een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. Vandaag werd de aanvulling op het huidige steunpakket bekend gemaakt.
Resultaat vraag om extra steun
KHN lobbyt al maanden voor aanvullende steunmaatregelen voor de horecasector. Met resultaat; vandaag maakten ministers Hoekstra, Wiebes en Koolmees tijdens een persconferentie bekend dat er extra steun komt voor sectoren die door de coronacrisis het zwaarst worden getroffen, waaronder de horeca.
Aanvulling op derde steunpakket
Ook de komende maand kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Met een tweede horeca lockdown is aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van horecaondernemingen. De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een aanvulling op het derde steunpakket.
De maatregelen die het kabinet vandaag in de Kamerbrief aankondigt, zijn een aanvulling op het derde steunpakket, waarmee het kabinet horecaondernemers voor een deel tegemoet komt. De details worden de komende dagen goed bestudeerd om inhoudelijk meer te kunnen zeggen over wat dit precies voor horecaondernemers betekent.
Dit is wat KHN nu weet:
- In Q4 en Q1 komt er een aanvulling op de TVL tot max 70% voor de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de horeca.
- Er komt geen versobering van het steunpakket (o.a. NOW en TVL) per Q1 2021 .
- De eenmalige subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) van 2,7% van de omzetderving van eet- en drinkgelegenheden in Q4 blijft staan en wordt naar rato van het omzetverlies wat hoger. Het is een eenmalige subsidie die valt buiten de maximum van 90.000 euro van de TVL in het derde steunpakket en kent een eigen maximum van 20.000.
- Belastinguitstel tot 1 april 2021
Het begin is er, verbeteringen zijn noodzakelijk
De aanvullende financiële steunmaatregelen die vandaag zijn aangekondigd zijn welkom én essentieel. Voor kleine bedrijven is het een verbetering, maar er zijn nog steeds horecaondernemers die buiten de boot vallen of te weinig compensatie krijgen.
KHN beoordeelt het geheel als een beweging in de goede richting, want er worden stappen gemaakt. Maar verbeteringen zijn cruciaal om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn omvalt. De KHN geeft aan dat nog lang niet alles is ondervangen met de extra steun en dat er een perspectief op heropening moet komen. Ondernemers moeten de financiële ruimte krijgen om weer op te starten.

