Advertorial

Foodyard Amsterdam: clubhuis voor de horeca

Het terrein van Food Center Amsterdam is onlangs uitgebreid met een blauwe, opvallende vierkante loods met daarop teksten als ‘gij zult lokale producten gebruiken’ en ‘gij zult met de scherpste messen snijden’. Wat gebeurt er eigenlijk binnen? Tijd om een kijkje te nemen.

Tekst: Britt van Os

Één van de gastvrouwen van Foodyard Amsterdam verwelkomt ons vriendelijk met een drankje als we de blauwe loods binnenwandelen. We lopen langs verschillende marktkramen met zeer uiteenlopende producten en eindigen helemaal achterin de loods, waar de moderne grote open keuken  meteen in het oog springt. Verschillende chefs bereiden daar gerechten voor al hun collega’s die op dat moment ook aanwezig zijn in de Foodyard. Zoals de Italiaanse rising star Rino Duca van restaurant Il Grano Di Pepe in Italië. Vol overgave showt hij hoe hij een aantal van zijn signature dishes maakt, terwijl chefs op de tribune aandachtig naar hem luisteren. Heel inspirerend allemaal, maar wat gebeurt hier nou precies? Wim Stroes, regiodirecteur West bij Deli XL: “Wat je hier ziet komt niet alleen voort uit de al bestaande Foodyards en Foodyard on Tour, maar is vooral gevoed door de Foodyard Society: een groep horecaprofessionals zoals koks, ondernemers, maîtres en sommeliers uit Amsterdam en omgeving. Zij vonden dat het tijd was écht een gaaf inspiratiecentrum te maken waar zij ideeën en kennis met elkaar kunnen delen. Kortom, een plek waar uiteindelijk kruisbestuiving ontstaat. Het nieuwe clubhuis voor horecaprofessionals, noemen wij het. En hier staan we dan.”

Vriesdroger
Foodyard Amsterdam is op maandag en vrijdag geopend. Tjitze van der Dam van restaurant Pressroom in Amsterdam is één van de Society-leden van Foodyard Amsterdam. Van der Dam: “Dit is een plek die ik niet op de zaak niet heb. Ik kan hier in alle rust dingen doen. Op mijn eigen werk word ik continu gebeld of gestoord en loop ik mensen in de weg als ik iets wil uitproberen. Daarnaast hebben ze hier bijvoorbeeld  het Ambachtslab met een vriesdroger, waar in mijn restaurant geen ruimte voor is. Alle Amsterdamse chefs kunnen hier gebruik van maken. Dat is top.”

De nieuwe gast
Deli XL ziet dat het ‘ouderwetse groothandelmodel’ tegenwoordig niet meer voldoende is en daarom bedachten ze Foodyard Amsterdam. Stroes: “De nieuwe gast komt niet meer voor alleen eten en drinken, hij verlangt naar beleving”, legt hij uit. “En dat is dan ook de reden dat Foodyard is neergezet. Wie hier over de drempel stapt, laat zich onderdompelen in het Foodyard-denken. Hier komen mensen samen die zich kwetsbaar op durven te stellen, willen leren en bezig willen zijn met gasten en  grensverleggende bedrijfsvoering.” Paul Stoop, chef-kok bij Eastwood Restaurant in het DoubleTree by Hilton in Amsterdam en tevens ook één van de Society-leden van Foodyard Amsterdam, ziet dit platform vooral als een manier om samen met collega-chefs en ondernemers te kijken naar culinaire trends. Stoop: “Aan de ene kant zijn veel chefs bezig met plaatjes, de opmaak van het bord. Het moet er allemaal goed uitzien en dat gaat vaak ten koste van de smaak terwijl dát juist het allerbelangrijkste is. Aan de andere kant zien veel chefs in dat het juist gaat om de basis. Het is mooi om hen samen te brengen. In Foodyard Amsterdam kunnen zij als collega’s bij elkaar komen om die kennis met elkaar te delen of om met elkaar te sparren”, vertelt hij.

Peepshow
Inspiratie en beleving staan centraal bij Foodyard Amsterdam. Zo kunnen liefhebbers in de groentekas met een virtual reality-bril shoppen op de versmarkt in Parijs, Tokyo of Peru. Zij komen terecht in een virtuele wereld waarbij zij het gevoel krijgen écht op een vis- of kaasmarkt te lopen. Leuk weetje: de producten die je tegenkomt, kun je echt bestellen. Daarnaast is er de zogeheten ‘troubleshooter’, waar geïnteresseerden met experts uit de praktijk in gesprek kunnen gaan over uitdagingen. Zij geven slimme oplossingen op het gebied van kostenverlaging en omzet- en winstverhoging. De zogeheten ‘make it or brake it’- wall geeft chefs en ondernemers de mogelijkheid om nieuwe producten van leveranciers te beoordelen en hun mening te delen. Wanneer er genoeg gestemd is op een product, neemt Deli XL het op in het assortiment. Ook een bezoekje waard: de peepshow. Het heeft iets weg van de Amsterdamse peepshow die we al kennen, maar dan met een dikke vette knipoog. Bezoekers krijgen een muntje die ze in de cabine kunnen gooien, waarna een luikje omhoog gaat. De producten die bezoekers vervolgens te zien krijgen zijn niet te koop, maar dienen puur als inspiratie. Wie Foodyard Amsterdam ten slotte verlaat, mag nog even touwtrekken. En dat is niet zomaar. Stroes: “Hier ga je nooit inspiratieloos of met lege handen naar huis. Bij Deli XL trek je altijd aan het langste eind, vandaar ook deze touwtjes. Je mag na een bezoek aan de Foodyard altijd een mooi product mee naar huis nemen.”

Foodyard Society
Foodyard Amsterdam is een clubhuis en inspiratiecentrum voor horecaprofessionals, met tal van spannende sessies, nieuwe technologieën, evenementen en producten. Inspiratie van en voor de beste chefs en foodspecialisten staat centraal. Bij de ontwikkeling van het nieuwste Foodyard in onze hoofdstad heeft de Foodyard Society actief meegedacht. Deze Society bestaat uit foodprofessionals uit groot Amsterdam, van chefs tot ondernemers en maîtres. Foodyard Amsterdam is op iedere maandag en vrijdag geopend. Wil je toegang tot Foodyard Amsterdam? Ga dan naar foodyard.nl.

Praktische info
Foodyard Amsterdam
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam