Een vijftien meter lang, roestvrijstalen aanrechtblad installeren langs vier stukken scheve muur, zonder een enkele naad in het werkblad. “Dat was zwaar maatwerk”, zegt projectadviseur Sander Kreeftenberg van Metos trots. De leverancier van professionele keukens en spoelkeukens realiseerde een hypermoderne inrichting van de keuken van De Gouden Leeuw.
Kreeftenberg spreekt met ontzag over het tempo waarmee die keuken werd vervangen. “Drie weken lijken lang, maar er moest niet alleen nieuwe apparatuur worden geïnstalleerd, maar ook vloeren, wanden, plafonds en afvoer werden vervangen”, legt hij uit. “Er kwam heel veel bij kijken. De uitdaging zat hier echt in de planning.” Wat dat betreft, geeft hij een pluim aan alle betrokken partijen.
Snufjes
Met zichtbaar plezier vertellen hij en Roland Moesman, directeur Sales en Marketing van Metos, over de snufjes waarmee de keuken is uitgerust. “Er zitten overal onder het werkblad koelelementen, dat is beter voor het voedsel waarmee gewerkt wordt. Er zijn koellades en een kast die borden warm houdt. Natuurlijk een stoom-oven en ingebouwde friteuse.” Ook leuk: een adieufornuis. Dat is een fornuis met een heel dikke stalen plaat die een speciale bewerking heeft ondergaan. Daardoor is er geen smaakoverdracht. Met andere woorden, je kunt er vis op bakken en daarna een eitje. Of een stuk vlees; je proeft niets van de andere smaken. De keuken heeft ook een grote inductieplaat waar je her en der pannen op kunt zetten. Zo gauw je een pan ervan af haalt, is die plek weer koud. “En er is een grote vaatwasser voor glaswerk die werkt met osmosewater”, meldt Sander Kreeftenberg. “Dat water gaat eerst door allerlei filters waardoor alle kalk en mineralen eruit gehaald worden en het water heel zuiver is. Het glaswerk komt daardoor glanzend uit de machine en je hoeft het niet meer te poleren.”
Hoogstandjes
Een dergelijke keuken klinkt als sciencefiction, maar Moesman en Kreeftenberg kijken niet op van technische hoogstandjes. Metos werkt met de beste producten die 74 bedrijven uit 24 landen leveren, onder paraplu van de Italiaanse Ali Group. Metos stelt van al die producten professionele keukens en spoelkeukens samen die overal in Nederland worden geleverd. Circa de helft van de pakweg honderd Metos-werknemers werkt bij de service-afdeling. “Die service is enorm belangrijk, want neem een restaurant vol met hongerige klanten. Niemand is op zo’n moment blij met een kapot fornuis.” Eerlijk gezegd voelde Kreeftenberg zich best vereerd dat Metos door De Gouden Leeuw werd uitgekozen om de keuken te mogen leveren. “De Gouden Leeuw wilde goede, betrouwbare apparatuur en er waren meer bedrijven die een offerte hadden uitgebracht”, legt hij uit. “Nu kan het bedrijf er wel weer twintig jaar tegen.”
Artikel uit magazine van De Gouden Leeuw Bronkhorst 2017

