David Stewart, de malt master van de Schotse distilleerdij The Balvenie, lanceert een zeventien jaar oude single malt in een gelimiteerde oplage. The Balvenie Madeira Cask 17 Year Old is gerijpt op eikenhout en een finish in vaten die eerder voor madeira zijn gebruikt.
David Stewart werkt sinds 1963 voor William Grant & Sons, de uitbater van distilleerder The Balvenie, en is met met zijn ruim veertig jaar ervaring een autoriteit op het gebied van whisky. Door inventief bezig te blijven met het testen van vaten en rijpingsprocessen is hij er opnieuw in geslaagd een verrassende whisky met de unieke honingachtige The Balvenie smaak uit te brengen.
De whisky is de jongste in een serie van zes gelimiteerde edities uitgebracht door The Balvenie Distillery. De Madeira Cask biedt een kruidig contrast met de zoetheid van de in 2008 uitgebrachte The Balvanie Rum Cask.
Zelf omschrijft Stewart de nieuwe whisky als volgt: “Iedere botteling vertoont een eigen mengeling van karakter, hout en tijd. Waar het om gaat is dat je de juiste alchemie te pakken krijgt. Toen we eenmaal doorhadden dat de rijping van port en Oloroso sherry op vat een extra bijdrage kon leveren aan de honingachtige volheid van The Balvenie, toen wisten we dat we met Madeira-vaten op de goede weg zaten. Juist aan het Madeira-vat ontleent deze zeventien jaar oude whisky een heel aparte touch. Je proeft de kruiden en je ruikt de volle geur van rozijnen. Ik ben ervan overtuigd dat de liefhebbers van malt van deze sensatie in hun glas zullen genieten.”

