Guinness is hét voorbeeld van de bierstijl die we kennen als stout, met als kenmerken de donkere kleur en de smaak van gebrande mout. Guinness Stout wordt gebrouwen uit water, gerstemout, gerst, hop en brouwgist. Een deel van de mout wordt geroosterd; deze geeft Guinness zijn karakteristieke donkere kleur en kenmerkende smaak. Moutige accenten en karameltoetsen leiden de rijke smaak in, welke uitmondt in een 'geroosterde' afdronk.
Guinness wordt getapt (van het fust) of geschonken (uit blik of fles, beide met de bekende widget met stikstof). Hieraan ontleent Guinness zijn karakter: bij het tappen of uitschenken vermengt de stikstof zich met het bier, waardoor een prachtig spel van wolkende wervelingen (het zogenaamde surgen) in het glas te zien is. Het bier vertoont dan een lichtbruine kleur, maar langzaam trekt deze op en er vormt zich de romige, fijnparelige schuimkraag op een diep robijnrode, bijna zwarte body. De uitgesproken smaak en vooral het onvergelijkbare karakter hebben Guinness in de wereld doen uitgroeien tot één van de meest gekende symbolen van Ierland.
Guinness gestoomde mosselen met een saus van Chipotle pepers
30 gr. boter
1 grote gesnipperde ui
2 teemtjes knoflook
1-2 chipotle pepers (gerookte Jalapeno pepers), fijngesenden
125 ml. Guinness Draught (op kamertemperatuur)
125 ml. vis- of kippenbouillon
Sap van 1 limoen
1 kg. mosselen
125 ml. crème fraiche
Zout en peper
15 gr. vers gesneden koriander
Bereidingswijze:
Smelt de helft van de boter in een grote pan. Voeg de ui toe en bak die ongeveer 3 tot 5 minuten. Bak daarna de knoflook en de pepers een minuutje mee. Voeg de Guinness, de bouillon en het limoensap toe en breng het aan de kook. Voeg ten slotte de mosselen toe en kook die gaar tot ze opengaan. Verdeel de mosselen over vier warme schalen. Meng de crème fraiche met het kookwater en laat het voor 3 minuten meepruttelen. Haal de pan van het vuur en roer de andere helft van de boter erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk daarna de saus over de mosselen.
De Kikvorsch B.V., tel. 0487-585888, e-mail: verkoop@dekikvorsch.nl, of kijk op www.guinness.com.

