Biernieuws

Hertog Jan Bockbier

Bockbier kent een lange, rijke traditie. Van oudsher werd het als eerste bier na de zomer gebrouwen van de nieuw moutoogst. Voor Hertog Jan Bockbier wordt nog altijd de authentieke methode van bovengisting gebruikt. Dit betekent dat de gisting plaatsvindt bij hoge temperaturen, waardoor een uitgesproken koppig bier ontstaat, robijnrood van kleur en met een volle, romige smaak waarin een vleugje karamel te ontdekken valt. Hertog Jan Bockbier (6,5%) is verkrijgbaar van 5 oktober tot 21 december, op fust (20 liter) en fles (30 cl).

Wilde eendenboutjes met appel en Hertog Jan Bockbier

850 gram wilde eendenboutjes
1 grote ui
2 takjes tijm
2 appelen
5 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
2 eetlepels roomboter
3 verkruimelde kruidnagels
4 verkruimelde jeneverbessen
3 eetlepels appelstroop
2,5 dl kippenbouillon
2 dl Hertog Jan Bockbier
takje verse munt
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze
Ui schillen en in stukjes snijden. De boutjes bestrooien met weinig zout en peper. Vier eetlepels olie goed verwarmen in een braadpan en de boutjes aan alle kanten aanbraden. Ui toevoegen en kort mee braden. Hittebron verlagen en bouillon, takjes tijm en verkruimelde kruidnagel en jeneverbes toevoegen. In ruim 75 minuten gaar stoven. Een kwartier voor het einde van de stooftijd bier en appelstroop door het stoofvocht roeren en verder stoven. Takjes tijm verwijderen en op smaak brengen met peper en zout. Ondertussen appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in gelijkmatige plakken snijden. Twee eetlepels boter en 1 eetlepel olie verwarmen in een koekenpan en plakken appel om en om bakken tot ze lichtbruin van kleur zijn. Blaadjes verse munt over de plakken appel strooien. Eendenboutjes, saus en plakken appel over voorverwarmde borden verdelen. Serveren met aardappelpuree, in boter gestoofde groene kool of spitskool, vergezeld van een goed gekoeld glas Hertog Jan Bockbier.

InBev Nederland, tel. 076-5252424, of kijk op www.inbevhoreca.nl.