Biernieuws

Jopen maakt speciaal gerstebier

Speciaal voor de Monumentendagen en het Haarlemse Jopenfestival (12 en 13 september) gaat brouwerij Jopen een brouwsel gerstebier maken. Dit biertype ontstond begin 1900, de periode van de grote doorbraak van het pilsener bier.

Daar de brouwers ingesteld moesten zijn op lage gisting om pils te kunnen brouwen was dat voor veel kleinere brouwerijen een te grote investering. Om ondergistend te kunnen werken hadden ze een ijskelder of een koelmachine nodig. Als tegenreactie op de trend van het pilsener kwamen ze met een bovengistend bier dat ook blond en bitter was om het publiek een alternatief te kunnen bieden. Ook in Haarlem is gerstebier gebrouwen door de brouwerijen die begin 1900 nog operationeel waren.

Het Jopen Gerstebier is een blond bier met 4,5% alcohol. Net als het pils in die tijd zal het Jopen Gerstebier een behoorlijke bitterheid hebben. De bedoeling is om het een doordrinkbaar karakter te geven, vandaar het wat lagere alcohol percentage (wat begin 1900 ook gebruikelijk was). Door het hopbittertje in de smaak zal het toch een karaktervol bier zijn.