Biernieuws

Proefschrift 'Brouwen, branden en bedienen'

Marjolein van Dekken heeft het proefschrift 'Brouwen, branden en bedienen' geschreven. Dit gaat over brouwsters, brandewijnbrandsters en -tapsters en herbergiersters tussen 1500 en 1800. Bierbrouwen behoorde van oudsher namelijk tot de huishoudelijke taken van vrouwen.


Sommige vrouwen brouwden meer dan ze zelf nodig hadden en verkochten het overschot. In de middeleeuwen ontstond hieruit in de Hollandse steden de commerciële bierbrouwerij.

Actief
Hoewel deze nijverheid al snel door mannen gedomineerd werd, bleven vrouwen actief. Zij werkten zowel in hun eigen brouwerijen als in die van anderen. Ook in de brandewijnbranderijen die in de zeventiende en achttiende eeuw opgericht werden, werkten vrouwen.

Naast het produceren van alcoholische dranken hielden vrouwen zich bezig met de verkoop. Zij verdienden hun geld onder andere als drankverkoopster, brandewijn- of biertapster en herbergierster.

Boekinformatie
Brouwen, branden en bedienen. Auteur: Marjolein van Dekken. ISBN: 9789052603612. Verkoopprijs: 29,90 euro. Uitgeverij: Aksant.


Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

Twitter-account Proost! Magazine & Horeca Entree.