'Coffee-alchemist' Jelle aan de Wiel is de winnaar van het kampioenschap Coffee in Good Spirits 2010 van Dutch Coffee Promotion (DCP). Hij verraste de jury met zijn gebruik van nieuwe technieken en met ingrediënten als Haagse hopjes en Bols jenever.
Het kampioenschap vond gisteren plaats tijdens de horecavakbeurs Venuez in Rotterdam. Aan de Wiel zal Nederland nu gaan vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap Coffee in Good Spirits, dat later dit jaar in Londen plaatsvindt.
De wedstrijd
Op het kampioenschap namen barista's en bartenders het tegen elkaar op in de strijd om de beste combinatie van koffie met alcohol. Het ging daarbij om creativiteit, vakmanschap, vakkennis, durf, passie en smaak.
De deelnemers moesten tegelijkertijd met de bereiding ook een presentatie houden waarin ze meer vertelden over onder andere de ingrediënten en de smaaktonen van de drank.
Sommige deelnemers hadden daar enige moeite mee, aldus DCP. Hun presentaties waren daardoor te lang waardoor zij de tijdslimiet overschreden.
Aan de Wiel
De jury was zeer onder de indruk van de performance van winnaar Jelle aan de Wiel. Hij liet onder meer zien dat hij een liefhebber en een kenner van de nieuwste technieken op het gebied van koffiebereiding is. Zo maakte hij bijvoorbeeld gebruik van 'frozen coffee blocs' in plaats van ijsblokjes.
Die voorkwamen dat de drank te waterig wordt en laten de verschillende smaaktonen perfect intact.
Lokaal
Ook viel op dat Aan de Wiel zoveel mogelijk gebruik maakte van lokale ingrediënten als Haagse hopjes en Bols jenever. Daarnaast was de jury onder de indruk van zijn presentatie. Marjan Ippel, een van de juryleden: "Jelle liet een perfecte en beheerste presentatie zien. Onderbouwd met precies de juiste hoeveelheid informatie, zodat zijn kennis goed overkwam op de jury."
Runner-ups
Robert Schinkel, de winnaar van vorig jaar, eiste de tweede plaats op. Ippel: "Robert is een topgastheer. Wat ons bijzonder verraste, was zijn 'glaswerk' voor zijn signature: hij gebruikte daar echte bloemen (Venuskelken) voor.
Richard Zijlstra ging er met de derde plaats vandoor. Hij legde veel nadruk op de totaalbeleving waardoor smaak, geur en visuele aspecten in evenwicht waren.
Perfecte mix
DCP kijkt terug op een zeer succesvol kampioenschap Coffee in Good Spirits. Wedstrijdcoördinator Anneke Dijkstra van Dutch Coffee Promotion: "Er was veel publiek en het programma van vandaag stak goed in elkaar. Het publiek genoot niet alleen van de wedstrijd, maar ook van de flairtending-workshops van onze sponsor Buscaglione en van de spontane lezing van Duane Sorenson van Stumptown Coffeeroasters."
"Voor koffieliefhebbers is het Amerikaanse Stumptown een begrip en iedereen kijkt reikhalzend uit naar hun komst naar Amsterdam volgende maand. Ook de lezing van Marjan Ippel van Talking Food werd enthousiast ontvangen. Het was dus een perfecte mix van kennisuitwisseling, spanning en ontspanning; precies zoals we het graag zien."
Afbeelding
Op de afbeelding van links naar rechts Robert Schinkel, Jelle aan de Wiel en Richard Zijlstra. Afbeelding: Thuisbarista.nl.
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

