In april gingen 34 horecaondernemingen failliet. Dat is een halvering ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. De afname houdt mogelijk verband met de aantrekkende omzetcijfers, denkt Faillissementsdossier.nl die de cijfers bekendmaakte.
In het eerste kwartaal van 2011 steeg de omzet in de branche namelijk met gemiddeld 3,5 procent. Overigens kan uit deze gegevens nog niet worden geconcludeerd dat de horeca de crisis te boven is.
De omzetten mogen dan weer aantrekken, de rendementen houden niet over. "We komen uit een zeer diep dal", zegt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Na-ijleffect
Vooral in de eerste maanden van 2010 gingen relatief veel restaurants, cafés en andere horeca-etablissementen bankroet. Mogelijk is dit een na-ijleffect van de crisis, meent Prinssen. "Horecamensen proberen zolang mogelijk het hoofd boven water te houden. Blijkbaar lukt dat niet in alle gevallen."

