Tijdens de kook-jamsessie 'MSC op de kaart' zijn, naast de al vier bestaande, nog eens acht chef-koks ambassadeur geworden voor MSC-gecertificeerde vis.
De kook-jamsessie vond gisteren plaats bij Hotel Theater Figi in Zeist. Het geheel werd gehouden in samenwerking met Slot Zeist, de Amsterdamse restaurants Umoja, Fifteen en Te Pas, Koninklijke Horeca Nederland, MSC, Stichting De Noordzee, het Wereld Natuur Fonds en Sligro.
Aanleiding voor de kook-jamsessie is de Week van de Zee, van zaterdag 16 tot en met zaterdag 23 mei, een jaarlijks initiatief van Stichting De Noordzee. Dan biedt een groot aantal restaurants duurzame vis aan.
Certificaat
Umoja, Figi, Slot Zeist, Fifteen en Te Pas ontvingen al eerder het MSC-certificaat, dat staat voor duurzame vis op de menukaart. En dat wilden de restaurants graag uitdragen naar andere.
Nieuwe ambassadeurs
Tijdens de kook-jamsessie leerden de vier chef-koks van bovenstaande restaurants daarom elk twee bevriende chefs een gerecht met MSC-gecertificeerde vis bereiden. De acht nieuwe ambassadeurs beloofden weer dit aan twee collega's over te dragen, onder dezelfde voorwaarde: dat ook zij het weer aan twee anderen zouden leren. Bovendien beloofden de nieuwe ambassadeurs zoveel mogelijk te werken met duurzame vis.
Keten
Nathalie Steins van MSC Nederland: "Dit is een fantastisch initiatief omdat de kook-jamsessie het begin is van een keten die steeds meer chefs in aanraking laat komen met duurzame vis. Door zich te laten certificeren en MSC-vis op de kaart te zetten dragen restaurants en hun gasten direct bij aan duurzame visserij."
Motivatie
De vier 'oudgediende' MSC-chefs hebben allen hun eigen motivatie voor de certificering. Marco Degen en Diego Buik van Umoja: "Onze filosofie is dat wij honderd procent duurzaam willen opereren. We werken vanaf dag één met duurzame en biologische producten van de beste kwaliteit. MSC-gecertificeerde vis is voor ons en onze gasten de beste garantie dat we duurzame vis bereiden."
Carlo van Meerten van Figi: "Wij werken naast de gewone kaart heel bewust met een MSC-kaart om op die manier echt de aandacht van onze gasten te vragen over het belang van duurzame vis."
Uitdragen
Bastiaan van Doesburg van Fifteen: "Met de MSC-certificering spreekt Fifteen Amsterdam zich uit tegen overbevissing. Onze gasten kunnen nu genieten van verantwoorde, gecertificeerde vis. Onze leerlingen kunnen op deze manier ook kennis maken met het keurmerk en het belang van duurzame vis uitdragen naar de volgende lichting chef-koks."
Evert te Pas van te Pas: "Ik sta vierkant achter het werken met verantwoorde producten. En als ik gasten vertel dat wij met duurzame vis met een keurmerk werken, verkoopt het ook nog eens beter. Duurzaamheid was de trend van 2008 maar is bij ons de norm van 2009."
Nieuwe ambassadeurs
De nieuwe ambassadeurs van MSC-gecertificeerde vis zijn de chefs van restaurant De Kas in Amsterdam, De Parel van Vreeswijk in Nieuwegein, Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort, Vis aan de Schelde in Amsterdam, Fine in Naarden én het hoofd van de koksopleiding van het Amsterdamse ROC en freelancechef Harry Unk. Onlangs nog ontving De Parel in Vreeswijk zijn MSC-certificaat, waarmee het het eerste visrestaurant in Nederland is met deze op zak.
Van de jamsessie zijn vier korte video's gemaakt die zijn terug te kijken op internet.

