De financieringsbehoefte van, de kredietvoorwaarden voor en het debiteurengedrag naar ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) op een rij, uitgesplitst naar de horeca. Een samenvatting van de Financieringsmonitor Grote Bedrijven en Financieringsmonitor MKB.
(Photo: Robynmac, iStockphoto)
Het percentage bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) dat in
december 2009 zei in het afgelopen half jaar financiering te hebben
gezocht, was 29 procent. In juli 2010 was dit dertien procent.
In
de horeca zijn deze percentages respectievelijk 35 en elf procent. Met
laatstgenoemd percentage zet de horeca zich in juli 2010 neer als één
van de minst 'financieringsbehoevende' branche. Alleen in de branches
handel & reparatie en overige dienstverlening werd minder
financiering gezocht.
Terwijl de horeca met 35 procent nog bijna bovenaan stond in december 2009.
Zoektocht
In
april 2010 verwachtte vijftien procent van de mkb-bedrijven nog
financiering te moeten gaan zoeken voor het komende half jaar. In juli
2010 verwacht nog maar twaalf procent dit.
Ook in de horeca
daalde dit percentage: van 29 naar twaalf procent. De horeca was in
april nog de branche met het hoogste percentage; in juli helemaal niet
meer.
Doelen
Het mkb gebruikt de financiering vooral
als werkkapitaal (47 procent), gevolgd door 'huisvesting en
bedrijfsdmiddelen' (28 procent). Daarna volgen 'investering en
innovatie' (18 procent) en 'herfinanciering en herstructurering' (11
procent).
In de horeca wordt het geld vooral gebruikt voor
'huisvesting en bedrijfsmiddelen' (veertig procent), gevolgd door
werkkapitaal (30 procent). Daarna volgen 'herfinanciering en
herstructurering (elf procent) en 'investering en innovatie' (10
procent).
Kredietvoorwaarden
Verder blijkt uit het
onderzoek dat dertig procent van de ondernemers in april 2010 zei dat
zijn bank de kredietvoorwaarden had aangepast. In juli 2010 was dit
percentage net zo groot.
De aanpassingen volgens de
mkb-ondernemers: verhoging rente (10 procent), verhoging overige kosten
(10 procent), verscherpte eisen onderpand (9 procent), omvang
krediet(linie) verminderd (7 procent), hogere eisen solvabiliteit (7
procent) en verscherping andere voorwaarden (7 procent).
Horeca
In
april 2010 zei nog 31 procent van de horecaondernemers dat de bank de
kredietvoorwaarden had aangepast; in juli 2010 was dit 24 procent.
De
aanpassingen volgens de horecaondernemers: verhoging rente (9 procent),
verhoging overige kosten (11 procent), verscherpte eisen onderpand (7
procent), omvang krediet(linie) verminderd (4 procent), hogere eisen
solvabiliteit (3 procent) en verscherping andere voorwaarden (5
procent).
Debiteuren
42 procent van de mkb-bedrijven
zegt dat ze sinds de kredietcrisis langer moet wachten op betaling van
de rekeningen. Slechts vijf procent geeft aan dat er sneller betaald
wordt.
Horeca (resp. 26 en 0 procent) en overige diensten (resp.
20 en 3 procent) hebben er minder last van. "Dit omdat betalingen er
meer 'boter bij de vis' zijn", aldus het onderzoek.
Betalingstermijn
De
gemiddelde betalingstermijn van afnemers is sinds de kredietcrisis
opgelopen met een dag of tien (van 28 naar 37 dagen). In de horeca
(resp. 18 naar 25) en overige dienstverlening (resp. 14 naar 13) is de
betalingstermijnen het kortst.
Onderzoek
De cijfers
zijn afkomstig uit de Financieringsmonitor Grote Bedrijven van
september 2010 en de Financieringsmonitor MKB augustus 2010. Beide
onderzoeken zijn uitgevoerd door het EIM en maken deel uit van een
langer lopend Financieringsmonitorprogramma in het kader van het
Programmaonderzoek MKB en Ondernemerschap.
Daarvoor worden in het grootbedrijf vijfhonderd en in het mkb tweeduizend bedrijven geënquêteerd.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree

