Branchenieuws

Adrià dé chef-kok in Verenigde Staten

Ferran Adrià is in de Verenigde Staten gekozen tot chef-kok van het jaar, een prijs van het Culinary Institute of America (CIA).

Dit meldt Nieuwslog. Adrià is eigenaar van El Bulli, het restaurant dat wereldberoemd is om het moleculaire koken. Voor de Catalaanse topkok betekende de prijs "de consolidatie van een project, niet van zijn restaurant El Bulli, maar van de Spaanse keuken in het algemeen".

Kritiek
Deze woorden waren bewust gekozen, want volgens Spaanse collega's zou Adrià zich te veel verlaten op moderne technieken en te veel afstand nemen van de Spaanse keuken. Sowieso is er van tijd tot tijd kritiek op het moleculaire koken, ook een keer aangezwengeld door vierhonderd zieke gasten bij The Fat Duck.

Dank
De Spaanse topkok kreeg zijn prijs uitgereikt tijdens een galadiner in restaurant Cipriani in New York van de bevriende chef-kok José Andrés. Die werkt inmiddels in de Verenigde Staten en is daar behoorlijk bekend. Andrés: "Veel, zo niet alles heb ik te danken aan Adrià".

In zijn dankwoord wees Adrià er ook op dat zijn belangrijkste ingrediënten eerlijkheid en passie zijn en dat juist déze het verschil maken tussen koken en goed koken.

Verenigde Staten
Adrià wordt de laatste tijd regelmatig in de Verenigde Staten gespot, bijvoorbeeld bij culinaire festiviteiten. Ook sloot hij een contract met Harvard Universiteit om een bijdrage te kunnen leveren op het gebied van onderzoek naar koken en techniek. Adrià wil naast innovatief zijn namelijk graag de Spaanse keuken vertegenwoordigen.

Nederland
Onlangs was de Spaanse topchef nog in Nederland om zijn boek 'Een dag bij El Bulli' te promoten.