Branchenieuws

Amsterdam bij 5 beste biersteden Europa

Bierliefhebbers zouden af moeten reizen naar Amsterdam, München, Brussel, Dublin of Praag. Volgens de National Geographic Traveler zijn dit dé Europese steden om de liefhebberij te voeden. In A'dam worden vooral de bruine cafés (zoals Gollem en 't Smalle) en brouwerij 't IJ geroemd.


Volgens het magazine is bier in de 5 steden al onderdeel van het leven sinds de middeleeuwen, toen dat veiliger was om te drinken dan water. Zo mag Amsterdam dan wel bekendstaan om Heineken (en tulpen, fietsen en kanalen); er valt veel meer te drinken.

Dit dankzij de opkomst van ambachtelijke brouwers in de afgelopen 25 jaar met traditionele, Belgische en bokbieren.

Bruine cafés
Volgens het magazine wordt het meeste bier (leeg)gedronken in de typische bruine cafés zoals het 'gezellige café Gollem bij het Spui, voor bier en een potje snooker'. "En op een zonnige namiddag parkeren jonge Amsterdammers hun fiets op het Leidseplein - het hart van het sociale leven in de stad - om een terrasje te pakken."

Bierliefhebbers zouden ook zeker een bezoek moeten brengen aan brouwerij 't IJ. "Hier verzamelen mensen zich om zich te verzekeren van de felbegeerde drank, van een hoppige pils tot een robuust bokbier." Sommige van deze bieren worden ook geschonken in cafés in de Jordaan bij café 't Smalle.

München
Een andere stad die bierliefhebbers volgens de National Geographic Traveler zeker zouden moeten bezoeken is het gezellige München met haar 36 zogeheten biertuinen. Inwoners gaan hier al eeuwen naar plekken als Hirschgarten of Paulaner am Nockherberg om te genieten van Beiers bier en een typische byo-picknick (bring your own) met gezouten witte radijs, pretzels en obatzda (een hartige puree van kazen, uien en kruiden).

De brouwers in München volgen nog steeds de vijftiende-eeuwse regels die voorschrijven dat bier alleen gebrouwen moet worden met gerst, hop en water. Bekende brouwers hier zijn het Hofbrauhaus en Augustiner Bräu.

Brussel
Ook Brussel ontbreekt niet in het rijtje. Eeuwen voordat deze plek de zetel van de Europese bureaucratie werd was de stad het mekka van brouwers,vooral bekend om haar lambiek-bier. Vandaag de dag worden er in Brussel zo'n 600 biervariëteiten geproduceerd, van heldere witbieren tot rijkgevulde trappisten.

Veel van wat wordt gedronken is gemengd met fruit zoals kersen.

Verder hebben de Brusselse cafés biermenu's zo dik als novellen. "Bij het beroemde café Delirium bijvoorbeeld kan men kiezen uit ruim 2.000 brouwsels, elk geserveerd in zijn eigen, speciale glas."

Dublin
Bierstad nummer 4 volgens het magazine is het Ierse Dublin. "Niets is daar zo goed als Guinness. Iedereen in Ierland die mag drinken heeft wel een mening over in welk café de beste Guinness verkrijgbaar is."

Bij een reis naar Dublin mag een bezoek aan de brouwerij St. Jame's Gate zeker niet ontbreken. Hier wordt Guinness al gebrouwen sinds 1759. Bovendien kan er genoten worden van een 'adembenemend uitzicht over Dublin'. Met een Guinness in de hand.

Dublink kent verder zo'n 800 pubs waaronder Eamonn Doran's, beroemd om haar livemuziek. In de meer intieme Palace Bar treden traditioneel Ierse bands op. Voor literair vermaak kan men terecht naar Mulligan's.

Praag
Ten slotte Praag, waar een halve liter bier minder dan 2 dollar kost. En het is goed bier, verzekert de National Geographic Traveler. "Het Tsjechische bier is de standaard waarlangs veel ander bier wordt gemeten, inclusief het originele Budweiser en Pilsner Urquell."

Traditioneel schenken de cafés er slechts 1 type bier, zoals bij U Dvou Kocek dat 'de lekkerste Urquell in Praag' schenkt. Een ander instituut in Praag is U Fleku dat haar bier met caramel al 500 jaar brouwt. In Praag overheerst echter het bier Staropramen.

Bron: National Geographic Traveler.