In 2009 verloren 3.705 mensen hun baan doordat doordat horecazaken met maximaal tien mensen in dienst hun bedrijf moesten beëindigen. Het totaal aantal werknemers dat in 2009 zijn baan kwijt was door bedrijfsbeëindiging van kleine bedrijven, ligt op 76.380.
(Photo: Milanlj, iStockphoto)
De handel en zakelijke dienstverlening spannen de kroon met respectievelijk 22.918 en 20.723 banen; de financiële instellingen kwamen er het beste uit met 1.543.
Dat blijkt uit het rapport 'Bedrijfsbeëindigingen in het kleinbedrijf' van EIM onder vijfhonderd ondernemers die maximaal tien werknemers hadden (hierna ook wel kleinbedrijven genoemd).
Redenen
De redenen dat ondernemers met hun bedrijf stopten variëren: de belangrijkste redenen zijn dat het bedrijf te weinig klanten en/of omzet had, door ziekte of privéomstandigheden van de ondernemer.
De eerste reden wordt het meest genoemd door jongere ondernemers, terwijl bij 55+-ondernemers als reden pensionering wordt aangegeven.
Omzet
Het gemiddelde omzetverlies door de beëindiging van kleinbedrijven, was in 2009 bijna 1,6 miljoen. Bij de horeca was dit 73 miljoen. De handel spande de kroon met 557 miljoen, de financiële instellingen staan onderaan met 35 miljoen.
Winst
Door de kleinbedrijfsbeëindigingen, kelderde de winst het meest bij handelsbedrijven (- 32 miljoen euro). In de horeca was dit vijf miljoen; hier zaten alleen transport & communicatie (- vier miljoen euro) en de financiële instellingen (- twee miljoen) nog onder.
Kapitaal
Verder bedroeg de gemiddelde kapitaalsvernieting in 2009 379 miljoen euro. Wederom spande de handel de kroon met 114 miljoen euro. De 'kleine horeca' kende een kapitaalsvernieting van achttien miljoen; hier zaten alleen transport & communicatie (- veertien miljoen euro) en de financiële instellingen (- acht miljoen euro) nog onder.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

