Op Horeca Expo staan veertien Baanbrekers en vier Innovation Awards in de schijnwerpers. Dit zijn alle innovaties voor de horecasector. Hieronder de Leightweight Containers (afbeelding), antislipglaasjes en een tafel en zelfbedieningsbar/tapkraan ineen.
De horecavakbeurs Horeca Expo vindt plaats van zondag 21 tot en met donderdag 25 november in België. De Baanbrekers en Innovation Awards zijn geselecteerd door een vakjury van professionals uit alle branches van de horeca.
De producten zijn samen te zien op de Trend Boulevard in hal 8.
Baanbrekers
Baanbrekers zijn producten en diensten die naar het oordeel van de jury vernieuwend zijn op de (Belgische) horecamarkt en een probleem kunnen helpen oplossen. Daarnaast komen ze bij voorkeur ook de samenleving, het milieu of de voedselveiligheid ten goede.
Meest vernieuwend
Uit deze Baanbrekers heeft de jury dit jaar vier Innovations Awards gekozen. Dit zijn de meest vernieuwende producten en diensten in de volgende categorieën:
- Equipment: kleine en grote apparatuur en hulpmiddelen.
- Interior & Design: inrichting en decoratie.
- Services: dienstverlening aan de horeca.
- Concept: een totaalconcept dat zowel voeding, dranken, apparatuur, inrichting als dienstverlening kan omvatten.
Foodinzendingen
Naar het oordeel van de jury was de echte vernieuwing vooral te vinden in de nonfood-hoek. De foodinzendingen waren eerder zwak. Daarom heeft de jury besloten dit jaar géén Innovation Award Food & Beverages toe te kennen.
Ze hoopt daarmee een duidelijk signaal te geven: er is absoluut meer innovatie nodig in kwaliteitsproducten voor de horeca.
Overheid
"Dit signaal is óók bedoeld voor de overheid", aldus een woordvoerder. "Iedereen is ervan overtuigd dat de toekomst ligt in research en development. In haar steunmaatregelen lijkt de overheid echter vooral aandacht te hebben voor de ontwikkeling van hoogtechnologische producten en veel minder voor de creatie van nieuwe kwaliteitsvoeding."
Baanbrekers
De Baanbrekers 2010 zijn:
Non-food
* Lightweight Containers: een lichtgewicht biervat waarmee men kan tappen zonder aandrijfgas. In de volgende Proost! (verschijnt in november) staat een artikel over dit product.
* Auper: tafel en zelfbedieningsbar/tapkraan in één.
* Bragard: kokskleding met magneetsluiting.
* CD Constructs: een energiebesparende koellade die aan beide zijden opent.
* Climaclick: koelende en verwarmende plafonds.
* Cnudde: zwevende schotels.
* Hombel: haccp-snijplanksysteem.
* Renatex: flexibele afscherming voor ruimtes met ronde of schuine muren.
Food
* FrieslandCampina: Debic Dorure.
* Illycaffè: koffieroomijs met bijhorende granitémachine.
* Lobster Fish: per zeevracht aangevoerde, levende schaaldieren.
* Nina Bakery: nieuwe pitavormen.
* OVI: minifruitloempia’s.
* Stokerij Rubbens: advocaat in een knijpfles.
Innovation
De Innovation Awards 2010 zijn:
* Antislipglaasjes van Billiet-Vanlaere (Equipment).
* De waterdoorlatende Outdoorkussens van IGC-Group (Interior & Design).
* Het hotellinnenconcept Opus van Blycolin (Services).
* Het dynamische prijzensysteem voor dranken van Torex (Concept).
Uitgebreide beschrijving alle producten.
De jury
(*) De jury van de Innovatie Awards en Baanbrekers 2010 bestond uit Patrick Aertsen (Independent Concerts), Katia Belloy (De Officiële Horeca), Caroline Blyaert (Snackblad/Neo), Peter Coucquyt (The Flanders Taste Foundation), Stefaan Daeninck (Culinair Ateljee), Stephane De Bruyn (Best Western Hotel Carrefour de l’Europe, Brussel), Philiep Denis (Maaltijdverzorgingen Universiteit Gent), Ruben De Ville (Horeca Magazine), Piet Desmyter (Horeca Revue), Tom D’Halluin (Foodservices Magazine), Jurgen Eeckhout (Vereniging Vlaamse Grootkeukenchefs), Ludo Hugaerts (Plus Magazine), Bernard Lefevre (Navefri), Eric Storm (Agape), Peter Vandenbossche (Brasserie Latem, Sint-Martens-Latem) en Carine Van Steen (Culinaire Saisonnier).
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree

