De meerderheid van de gecontroleerde horecazaken in België leeft het nieuwe rookverbod na. Dat concludeert de federale overheidsdienst Volksgezondheid na een eerste week van controles. Volgende week verwacht de FOD precieze cijfers over het aantal overtredingen.
Vanaf 1 januari is de nieuwe rookwetgeving in België van kracht, die de sigaret uit alle eetgelegenheden bant. Alleen in drankgelegenheden of cafés mag onder bepaalde voorwaarden nog een rokerszone worden ingericht. Het is wel toegelaten een rookkamer in te richten.
Vooral advies
Een honderdtal controleurs bezoekt in de eerste drie maanden van het jaar alle zaken die onder de nieuwe wetgeving vallen. Ze zullen voornamelijk advies geven en niet onmiddellijk pv's opstellen.
"De meeste grote zaken, zoals brasserieën en tavernes, kiezen voor een rookverbod", aldus Jan Eyckmans van Volksgezondheid. "Zij halen een groot deel van hun omzet uit maaltijden en willen daar niet aan verzaken."
Eten geschrapt
In de kleinere zaken, zoals biercafés en bruine kroegen, wordt het eten meestal van de kaart geschrapt. Vaak gaat het enkel om een broodje of een croque-monsieur. "Daarnaast is er ook een minderheid die geen actie onderneemt alvorens er een controleur langskomt", zegt Eyckmans.
"Zij maken zich grote zorgen over het behoud van hun gasten en willen eerst persoonlijke uitleg."
Bemoedigend
De controleurs krijgen volgens Volksgezondheid vaak bemoedigend commentaar van klanten. "De reacties lopen over het algemeen erg gelijk met die op het eerste rookverbod in restaurants, dat in 2007 van kracht werd", besluit de woordvoerder.
Bron: Metro Time.
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

