Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM), opgericht door Koninklijke Horeca Nederland (KHN), jaagt sommige gemeenten de stuipen op het lijf. Oneerlijke concurrentie voor de horeca? Dan sleept BEM de gemeente voor de rechter en doorgaans met succes.
Dat schrijft Binnenlands Bestuur. Een door een gemeente en volgens BEM ten onrechte afgegeven horecavergunning wordt door BEM meestal ontvangen met 'We zien u in de rechtszaal'.
"En dan winnen we meestal", stelt BEM-directeur Arjan Hogervorst. Hij wijst op de cijfers: van de 7.044 zaken die BEM sinds de oprichting in 2000 aanspande, werden er 4.819 (68 procent) gewonnen.
In actie
BEM komt meestal in actie na melding vanuit de lokale horeca. Een gedoogde zuipkeet, een trouwerij in de paardenbak van de manege, de verkoop van drank en broodjes in het stadsmuseum of een wat al te ruim gebruikte bar in het gesubsidieerde dorpshuis: de reguliere caféhouder ervaart het al snel als oneerlijke concurrentie.
Bestemmingsplan
Grootste wapen van BEM is het bestemmingsplan: veel semihoreca bevindt zich in de buitengebieden waarvoor een landbouwbestemming geldt. Het afgeven van een horecavergunning vergt een wijziging, die BEM vervolgens aanvecht.
Ook het niet voldoen aan veiligheidseisen, het niet hebben van een commerciële boekhouding of het werken met vrijwilligers levert BEM munitie op in de rechtszaal.
Zwarte lijst
Hogervorst hanteert een zwarte lijst van gemeenten die hij wel erg vaak tegenkomt in de rechtszaal. Bovenaan staat Haarlemmermeer. "Die gemeente kost ons een fulltimer per jaar om alle illegale praktijken tegen te gaan. Ik zie haar advocaat zo vaak dat we elkaar inmiddels tutoyeren."
Na Haarlemmermeer volgen Bronckhorst, Urk, Schiedam, Zwartewaterland en Westland.
Horecabeleid
De gemeenten zeggen echter dat ze een 'afgewogen' (Haarlemmermeer) en 'verantwoord' (Zwartewaterland) horecabeleid voeren. Haarlemmermeer: 'In goed overleg met de horeca'.
Zwartewaterland: "Als ik vertegenwoordiger van de horeca was, zou ik de jeugd in mijn dorp niet zo uit hun honken jagen. Het zijn tenslotte de gasten van de nabije toekomst. Die kun je toch beter te vriend houden."
Voorhand
De stijl/werkwijze van BEM wordt joviaal maar tegelijkertijd scherp en venijnig genoemd. Dit weten gemeenten niet altijd te waarderen. Inmiddels zijn er gemeenten die al op voorhand in hun horecabeleid rekening houden met eventuele juridische actie van BEM.
Rechtszaken
Het BEM zetelt in het gebouw van KHN, maar staat als particuliere stichting los van deze belangenvereniging. De stichting heeft 4,5 fulltimers in dienst en wordt betaald door het bedrijfschap Horeca en Catering, dat officieel geen invloed heeft op het beleid van het bureau.
Hogervorst: "Er kwamen het afgelopen jaar rond de vijfhonderd meldingen bij BEM binnen over oneerlijke concurrentie. De meeste gevallen worden in overleg met de gemeente opgelost. In zo’n tachtig gevallen kwam het tot een rechtszaak."
Niet serieus
BEM behartigt het belang van de lokale, officieel erkende horecabedrijven. Als een manege met een barvergunning illegaal grote feesten geeft en vervolgens bij BEM komt klagen over de sportkantine ernaast, dan maakt die klacht weinig kans.
"Instellingen die zelf voor ons kanon gaan liggen, nemen we als horeca-instelling niet serieus."
Bron/volledige achtergrondartikel: Binnenlands Bestuur.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree

