Als er 1 tip is die Ramon Beuk voor ondernemers heeft, dan is het wel: doe het op je eigen manier. En geniet.
Dat zegt de voormalige televisiekok in het magazine Eigen Bedrijf. Althans, televisiekok? Zo wil hij zichzelf niet noemen. "Televisiekok vind ik zo negatief. Ik ben wat ik op tv laat zien. Nee, ik ben geen televisiekok, ik heb op tv gekookt. Dat is wat anders."
Bijna failliet
Beuk werd bekend van het tv-programma Born2Cook, maar organiseert nu als zelfstandig ondernemer bedrijfsfeesten en evenementen. Met succes. Dat hem niet zomaar is komen aanwaaien. "Het is niet zo dat het automatisch goed met je gaat omdat je op televisie bent geweest."
"Ik heb er hard voor moeten knokken, ben zelfs bijna failliet geweest. Nu gaat het goed en kan ik me ook op andere dingen richten, maar dat komt vooral doordat ik nu weet hoe ik moet ondernemen."
Achter een muur
Beuk wist al jong dat hij kok wilde worden. Bij de koksschool kwam hij er echter snel achter dat werken in de horeca iets heel anders is dan een potje eten koken. "Als kok sta je achter een muur en zie je niet hoe mensen op je eten reageren, of ze het lekker vinden of niet."
"Terwijl dat nu juist de reden was waarom ik kok geworden was: ik wilde mensen blij maken."
Geen behang
"Als ik zelf uit eten ga, vertelt de ober me vaak wat er op m'n bord ligt. Dat interesseert me geen bal. Wat ik veel interessanter vind, is waarom de kok voor deze ingrediënten en voor deze combinatie heeft gekozen."
"Wat doet het met je smaak en wat is de achterliggende gedachte?" Zo denkt Beuk ook voor zijn eigen concepten. "Dan is de kok ook geen behang meer, maar een cruciaal onderdeel van het concept."
Eigen manier
Waar Beuk in de loop der jaren ook achterkwam is dat hij niet van lijstjes houdt met wat wel en niet te doen als ondernemer. "Elke ondernemer is anders, elk bedrijf is anders, daar kun je geen algemene tips voor geven. Als je dan een tip wilt hebben, dan misschien deze: doe het op je eigen manier."
"Laat je niets opleggen. En geniet van de dingen die je doet."
Duidelijkheid
Een wijze les die Ramon Beuk zelf ten slotte leerde was dat hij duidelijker moet zijn in wat hij wil. "Ik zie iets vaak al voor me en spring dan in het water, in de verwachting dat de rest me wel volgt. Maar dat gebeurt niet altijd."
"Dus moet ik misschien wat langer op de kant blijven staan en nog wat duidelijker uitleggen wat ik bedoel. Zonder mensen te dwingen of dingen op te leggen. Ik heb een hekel aan hiërarchie en ellebogenwerk."
Bron: Eigen Bedrijf.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

