Branchenieuws

Bierfestival Groningen met Beste Tripel-prijs

In Groningen is zaterdag 16 april het Bierfestival Groningen 2011. Omdat Groningen Hoofdstad van de smaak 2011 is, wordt hier de prijs voor Beste Groninger Tripel uitgereikt. Ook wordt voor het eerst het nieuwe, klimaatneutrale, ecologische bier van Gulpener getapt.


Op het festival presenteren Nederlandse, Belgische, Amerikaanse en Duitse brouwerijen, stadsbrouwers en lokale amateurs ruim 100 verschillende tapbieren. Daarnaast wordt inhoudelijke informatie over bieren verstrekt op het Bierfestival Groningen 2011.

Lezing

Zo neemt Henri Reuchlin bezoekers middels een lezing mee 'op een speelse tijdreis door het universum van kunst en bier'. Door het raakvlak tussen bier en kunst op te zoeken laat Reuchlin zien hoe bier, maar ook beeldende kunst, in een ander perspectief kan komen te staan.

Verder verzorgt Peter van der Arend, afgestudeerd bieroloog aan het Hogere Instituut van Bierologie en Gastronomie in Brussel, een masterclass waar kennis wordt gemaakt met zes verschillende type bieren.

Beste tripel
Tevens wordt tijdens het festival een prijs uitgereikt voor de Beste Groninger Tripel 2011. Dit in samenwerking met het Groningsch Bier- en Wijngilde. Alle amateurbrouwers in de provincie Groningen kunnen zich voor deze wedstrijd aanmelden.

De wedstrijd wordt georganiseerd vanuit de gedachte van Hoofdstad van de Smaak. Het bier dat de titel voor Beste Groninger Tripel wil verdienen, moet minimaal één streekproduct uit de provincie Groningen bevatten.

Bierprimeur
Ten slotte heeft het festival een primeur. Café De Keyzer aan het Meeting Plein tapt dan namelijk als eerste in Nederland het nieuwe, klimaatneutrale, biologische bier van Gulpener.