Michelinsterrestaurant Brienen aan de Maas in Well is maandag verkozen tot Aspergerestaurant van het jaar 2010.
De prijs werd voor de twaalfde keer uitgereikt en is een verkiezing van het vakblad Culinaire Saisonnier. Chef-kok René Brienen nam de oorkonde in ontvangst uit handen van burgemeester Klaverdijk van de gemeente Bergen,
Aspergegemeente
Klaverdijk: "Mede dankzij René is Bergen dé aspergegemeente van Nederland". Ook Norbert Koreman, uitgever van Culinaire Saisonnier, zwaaide Brienen lof toe. "René Brienen laat al jaren zien dat hij nieuwe dingen durft te serveren. Asperges lenen zich daar prima voor."
"Hij weet wat er speelt in de wereld van de gastronomie, maar blijft vasthouden aan zijn typische Brienen-stijl: eerlijk en oprecht koken met respect voor de basis en af en toe een moderne toets. Daarom is zijn restaurant dit jaar het beste aspergerestaurant van de Benelux", aldus Koreman.
Verrassing
Voor René Brienen zelf kwam de prijs als een volslagen verrassing. Hij omschreef de prijs als een 'geweldige stimulans, niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor mijn medewerkers, mijn restaurant én mijn leveranciers'.
Brienen is zielsgelukkig met zijn prijs: "Het motiveert ons om er het komend aspergeseizoen nog een schepje bovenop te doen. Ik denk dat we heel wat extra kilo’s gaan bestellen van het witte goud."
Uitreiking
Bij de uitreiking waren zo’n tweehonderdvijftig gasten aanwezig. Na de uitreiking onthulde Roda JC-speler Willem Janssen, die pal tegenover Brienen aan de Maas woont, met een welgemikt schot een levensgrote poster (afbeelding).
Daarop staat Brienen afgebeeld met Johan Cruijff, voor wie Brienen vorige week een lunch van asperges bereidde.
Uitdagingen
Onder de gasten waren diverse prominenten uit de culinaire wereld. Cas Spijkers: "René heeft lef. Hij is een man die uitdagingen aangaat en grenzen durft te verleggen. Ik ken hem al jaren. Hij is een geweldig aardig mens, een groot vakman en de terechte winnaar."
Herman van Ham, de voormalig chef-kok van hostellerie De Hamert in Wellerlooi die wereldwijd triomfen vierde met zijn aspergesspecialiteiten: "Het product moet het product blijven. Wat je ook toevoegt aan een aspergegerecht, het mag de smaak van de asperge nooit overheersen. René begrijpt dat als geen ander."
---
Horeca Entree heeft een nieuwe Twitter-account.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

