In Reijmerstok is zondag 12 september de Gulpener Hopoogst. Op dit evenement kunnen bezoekers genieten van alle producten die het Limburgse land te bieden heeft. Ook wordt getoond hoe hobbybrouwers bier brouwen en hoe 'slow koffie' wordt gezet.
Verder geeft bakker Frank van Eerd van de Bisschopsmolen broodbakworkshops en laat Het Nieuwe Gilde zien hoe Olifant-sigaren gerold worden. Ook tonen een schapendrijver met zo’n negentig mergellandschapen en een valkenier er hun kunsten.
De jachthoornblazers geven demonstraties en voor de kinderen worden schilderworkshops georganiseerd.
Producten
Producten die er te proeven zijn, zijn onder andere speltproducten, fruit van een hopteler, Reijmerstoksijs van een gerstteler, streekhepkes en koffie. Ook is de Held van de Smaak van Limburg aanwezig met zijn Limburgse stroop.
Kunst
Verder exposeren Limburgse kunstenaars 'puurzame kunst'. Gebruikmakend van de reststromen van de bierbrouwerij (etiketten, bostel en glas) en geïnspireerd door onder andere de blauwe Neubourgfles hebben diverse kunstenaars, variërend van een edelsmid tot beeldhouwer, kunstwerken gemaakt die een jaar lang op verschillende plekken in Nederland getoond zullen worden.
Huifkar
Bovendien kunnen bezoekers een rondrit langs de hoptuin maken met een huifkar of samen met IVN een wandeling maken door het Gulpdal. Ook geven natuur- en milieuorganisaties informatie over de instandhouding en ontwikkeling van de Limburgse flora en fauna.
Afval bestaat niet
Vanuit de cradle-to-cradlegedachte helpt Van Gansewinkel tijdens de hopoogst mee met het gescheiden inzamelen van de reststromen. Vervolgens gebruiken zij het ingezamelde glas, papier, groen- en het restafval als grondstof voor nieuwe producten.
Hopoogst
Puurzaamleden krijgen als mede-eigenaar van de (ecologische) hoptuin tijdens de hopoogst de mogelijkheid hun eigen hop te oogsten die vervolgens wordt gebruikt voor de productie van het bier van de Gulpener Bierbrouwerij.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree.

