Branchenieuws

Cafés verwachten minder omzetdaling

De drankensector kampte in het vierde kwartaal van 2009 met de op één na grootste omzetdaling van alle horecasectoren. Daarentegen zijn de cafés en discotheken ná de restaurants het minst negatief gestemd over de eerste drie maanden van 2010.


De omzet van de gehele horecabrance daalde in het 4e kwartaal van 2009 met 3,5 procent. Het is het zesde kwartaal op rij dat de branche te maken heeft met een omzetdaling. In het vierde kwartaal van 2009 melden ruim vier op de tien horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Ruim een kwart van de horecabedrijven meldt een omzetstijging.

De hotelsector kampte met de grootste omzetdaling namelijk 5,6 procent. Daarna volgt de restaurantsector (-4,8 procent), drankensector (-1,9 procent) en fastservicesector (-1,5 procent).

Grote steden
In de grote steden wordt een grotere omzetdaling gemeld dan in de overige regio’s in Nederland. In vier op de tien horecabedrijven zijn het aantal gasten en de gemiddelde besteding per gast afgenomen.

Maatregelen
Als belangrijkste reden voor de omzetdaling worden de economische omstandigheden genoemd, gevolgd door het rookverbod en de weersomstandigheden. De ondernemers moeten daarom maatregelen treffen om de wind in de zeilen te houden.

Negen van de tien ondernemers overwegen in 2010 maatregelen te nemen om het bedrijfsresultaat te verbeteren. De meest genoemde maatregelen zijn het besparen op energie, bezuinigen op inkoop, investeringen en inzet van personeel en het aanpassen van het aanbod voor de gasten.

Verwachting 2010
Voor de eerste drie maanden van 2010 wordt een verdere omzetdaling van 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder verwacht. De verwachtingen zijn het meest negatief in de restaurantsector: daar wordt een daling verwacht van 1,5 procent (t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder). Daarna volgen de drankensector (-0,8 procent), fastservicesector (-0,5 procent) en hotelsector (-0,3 procent).

Onderzoek
De cijfers komen voort uit een onderzoek onder horecaondernemers in de periode van 4 tot en met 18 januari 2010. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland door onderzoeksbureau Synovate.


Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.