Châteauhotel- en restaurant De Havixhorst in De Schiphorst is voor de derde keer op rij verkozen tot Kasteel van het Jaar.
Dat werd maandag 7 februari bekendgemaakt tijdens het galajaardiner van de vereniging Châteaux et Résidences Gastronomiques bij De Havixhorst.
Niet op gerekend
Directeur-eigenaar Jos Wijland van De Havixhorst was zichtbaar verrast toen Hans Wiegel, ambassadeur van Châteaux et Résidences, de uitslag bekendmaakte. "Hier had ik absoluut niet op gerekend", aldus Wijland.
"Twee keer op rij winnen was al bijzonder, maar dríe keer. Natuurlijk wisten we dat goede scores hadden behaald bij de mystery visits, maar dat is nog geen garantie. Het kwaliteitsniveau binnen de vereniging is de afgelopen jaren alleen maar hoger geworden."
"Dat we nu voor het derde jaar op rij de titel mogen dragen is echt fantastisch. Dit is vooral ook de verdienste van al onze medewerkers, zij hebben een geweldige prestatie geleverd."
De wedstrijd
Voor de wedstrijd worden alle leden van Châteaux et Résidences Gastronomiques jaarlijks bezocht door anonieme inspecteurs van Cenergy Group. Deze inspecteurs zijn zelf professioneel actief in de top van de Nederlandse horeca als chef-kok, gastheer of directeur-eigenaar.
De bedrijven worden beoordeeld op alle aspecten van service en kwaliteit. Niet alleen tijdens het verblijf, maar ook vooraf zoals bij het maken van een reservering. De zogenaamde mystery guests hebben verder speciale aandacht voor de mate van gastvrijheid en de netheid en hygiëne in het bedrijf.
Culinair
Naast product en omgeving weegt het gedrag van de medewerkers erg zwaar bij de beoordeling. Verder is het culinaire aspect van grote invloed: de inspecteurs moeten niet alleen op culinair hoogstaand niveau gegeten hebben, het geserveerde moet ook origineel en verrassend zijn.
Ieder bedrijf wordt beoordeeld op ruim vierhonderd punten.
Menukaart
Ten slotte worden de menu- en wijnkaarten van de verschillende bedrijven streng beoordeeld, dit jaar door drie ervaren vakgenoten. Marjan Oosting van Kasteel Vaeshartelt, Sjoerd Gehrels van Stenden University en Erik Troost van de S.S. Rotterdam beoordeelden de menu- en wijnkaarten van de leden op samenstelling, aanbod, prijsstelling en correct taalgebruik.
Afbeelding
Op de afbeelding nemen Karin en Jos Wijland de oorkonde in ontvangst van Hans Wiegel. Fotografie: Jacquet communicatie en marketingadvies.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

