Branchenieuws

Diverse horeca bekroond voor haar huiswijnen

Café Finch in Amsterdam, De Zondebok & 't Zwarte Schaap in Rotterdam en het café bij Theater aan het Vrijthof in Maastricht schenken de beste huiswijnen van de Nederlandse, natte horeca. Dat is de uitslag van de Nationale Huiswijncompetitie 2011.


Finch en De Zondebok wonnen in de categorie café met hun witte huiswijn; de Maastrichtse zaak won met haar rode huiswijn. In de categorie wijnbar won Bubbles & Wines in Amsterdam met haar witte huiswijn. De beste rode huiswijn onder de wijnbarren heeft Grapes & Olives in Den Haag.

Algemeen
De uitslag werd zondag 6 juni bekendgemaakt tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Over het algemeen kiezen horecaondernemers anno 2011 voor wijnen die zich kwalitatief reeds bewezen hebben.

Veel bekende regio’s, dus herkenbare druivensoorten en tegelijkertijd toegankelijk en prettig drinkbaar voor iedereen.

Geen extremen
Onder
de regionale en nationale winnaars bevonden zich geen extremen: geen
'moeilijke' druivensoorten, geen exotische wijnregio’s die nauwelijks
bekend zijn. "Wel stuk voor stuk wijnen die duidelijk met smaak en
kennis van zaken geselecteerd waren", zegt een woordvoerder.

"De
brede horeca beseft dat ook een zorgvuldig gekozen huiswijn bijdraagt
aan een goede bezetting van een café of restaurant. Een goede zaak."

Winnaars

Hieronder een overzicht van alle winnaars van de verkiezing Nationale Huiswijnen van het Jaar 2011.

Winnaars categorie café | Beste witte huiswijn
Café Finch, Amsterdam - Sauvignon Blanc, Domaine de Montpezat, IGP Pays d'Oc, Frankrijk 2009
De Zondebok & ’t Zwarte Schaap, Rotterdam - Sauvignon Blanc, Domaine de Montpezat, IGP Pays d'Oc, Frankrijk 2009

Winnaar categorie café | Beste rode huiswijn
Theater aan het Vrijthof, Maastricht - Vinha do Alqueve, Quinta do Alqueve, VR Tejo, Portugal 2008

Winnaars categorie eetcafé/brasserie/restaurant | Beste witte huiswijn

Mevrouw Meijer, Rotterdam - Colombard/Ugni Blanc, Domaine Uby, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk 2010
Café Restaurant Hesp, Amsterdam - Bricco delle Ciliegie, Giovanni Almondo, Roero Arneis, Italië 2010

Winnaar categorie eetcafé/brasserie/restaurant | Beste rode huiswijn

Archibald Schimmelpenninck, Bussum - Gran Sasso Primitivo, Farnese, IGT Puglia, Italië 2010

Winnaar categorie elite-restaurant | Beste witte huiswijn - aperitief

Solo, Gorinchem - Les Graviers, Château Lastours, Gaillac, Frankrijk 2010

Winnaar categorie elite-restaurant | Beste witte huiswijn - gastronomisch

Ron Blaauw, Amsterdam - Domaine Guerrin, Mâcon-Vergisson, Frankrijk 2009

Winnaar categorie elite-restaurant | Beste rode huiswijn - aperitief
De Groene Lantaarn, Zuidwolde - Negroamaro, Minerva, IGT Salento, Italië 2010

Winnaar categorie elite-restaurant | Beste rode huiswijn - gastronomisch
Muller, Groningen - Les Reliefs, Domaine Le Roc des Anges, Côtes du Roussillon Villages, Frankrijk 2007

Winnaar categorie Aziatisch restaurant | Beste witte huiswijn
HanTing Cuisine, Den Haag - Haus Klosterberg Riesling, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2009

Winnaar categorie Aziatisch Restaurant | Beste rode huiswijn

Kota Radja, Zwolle - L’Arjolle, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2010

Winnaar categorie wijnbar | Beste witte huiswijn

Bubbles & Wines, Amsterdam - Sylvaner, Bernard Schoffitt, Alsace, Frankrijk 2009

Winnaar categorie wijnbar | Beste rode huiswijn
Grapes & Olives, Den Haag - Valori, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2008

De jury
De
jury van de huiswijncompetitie bestond uit voorzitter Jan van Lissum en
afgevaardigden van de 4 restaurantassociaties Alliance Gastronomique,
Relais Restaurants, Jeunes Restaurateurs d’Europe en Les Patrons
Cuisiniers.

Er wordt, zo constateerden de juryleden, goed gelet
op brede toegankelijkheid van de wijnen en – in de horecagelegenheden
waar ook gegeten kan worden – op een soepele inzetbaarheid bij
uiteenlopende gerechten. "Bovendien bleek uit de meeste inzendingen dat
men ook oog heeft voor het seizoen waarin de huiswijn geschonken wordt;
volle, complexe, winterse wijnen werden nauwelijks aangetroffen."

"Wel
waren enkele horecaprofessionals misschien iets té enthousiast op zoek
gegaan naar een superfrisse, superjonge voorjaars- of zomerwijn: sommige
wijnen konden echt nog wel een jaartje rijping gebruiken."

Prijzen
Belangrijk
punt van aandacht bij een huiswijn is de prijs-kwaliteitverhouding want
ook dat speelt een rol bij de toegankelijkheid. Enkele inzendingen
leidden tot gefronste wenkbrauwen: 13 euro voor een glas en 80 euro voor
een glas huiswijn vindt de jury te gortig. "Zelfs in een toprestaurant,
hoe mooi de wijn op zich ook mag zijn."

"En 5 euro per glas en
25 euro per fles voor een wijn met een inkoopprijs van 3,75 euro per
fles kan in deze tijd ook eigenlijk niet." Over het algemeen was de jury
echter goed te spreken over de vermelde glas- en flesprijzen en de
gehanteerde marges.


Bron: Nieuwsbank. Foto: Kimberlee Kessler Design.