Het Gulpener Bierhuys en de Stichting Nederlandse Bieropleiding (Stibon) gaan in Gulpen een driedaagse bieropleiding houden. Per les worden telkens een zes- tot achttal bieren geproefd; de nadruk ligt op Nederlandse en in Nederland verkrijgbare buitenlandse bieren.
Gedurende zes dagdelen van vier uur wordt op een open en interactieve manier het geheim van bier geopenbaard. Bijzondere aandacht is er daarbij voor het belang van gastvriendelijkheid en etiquette. Het volledige programma is te vinden op de Stibon website (www.stibon.nl) en vermeldt in het kort:
- Bier: inleiding, wetgeving, historie, etiket.
- Theorie en praktijk van het bierproeven.
- Bier en gezondheid, sociale hygiëne, grondstoffen.
- Grondstoffen en het brouwproces.
- Bierbehandeling en opslag.
- Bier aan tafel.
Per les worden telkens een zes- tot achttal bieren geproefd, de nadruk ligt op Nederlandse en in Nederland verkrijgbare buitenlandse bieren. Na elk dagdeel wordt aan de hand van een review beoordeeld of de deelnemer het onderdeel beheerst.
De opleiding wordt afgesloten met een erkend Stibon-examen, dat plaatsvindt in Amsterdam.
Docenten
De opleiding wordt verzorgd door: Paul van Oers (bieroloog, SVH Meesterschenker, SVH Meestergastheer, SVH wijnmeester, coördinator en lecturer Foodservice), Jan Willen Den Hartog (brouwmeester Gulpener Bierbrouwerij, Diplom Braumeister Weihenstephan, München) en André Köppen (eigenaar Gulpener Bierhuys, gediplomeerd Biersommelier Doemens academie, München).
Praktisch
De eerste bieropleiding is op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 februari. De opleiding vindt plaats in het Gulpener Bierhuys in Gulpen en het aantal deelnemers bedraagt maximaal twintig.
De cursus kost 416,50 euro inclusief btw (350 euro exclusief btw). De examenkosten bedragen 25 euro en zijn hierbij niet inbegrepen. Aanmelden kan via Stibon.nl, waarbij het cursusgeld vooraf dient te worden voldaan. Na betaling wordt het cursusboek alvast thuisgestuurd. Mocht de opleiding wegens onverwachte omstandigheden niet doorgaan, dan wordt het bedrag per omgaande teruggestort.
In samenwerking met Hotel Gulpen en De Zwarte Ruiter wordt een bijpassend bier- en gastronomiearrangement inclusief overnachtingen aangeboden. De kosten hiervoor zijn 204 euro (tweepersoonskamer) of 263 euro (eenpersoonskamer).
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine

