Branchenieuws

'Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu'

Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt richt zich in haar duurzaamheidsprogramma vooral op het menselijke aspect.

De Biltsche Hoek is één van de bekendste en oudste hotel-restaurants van de familie Van der Valk. Het hotel liet onlangs een duurzaamheidsmeting uitvoeren door MKBduurzaam en scoorde opvallend hoog op de onderwerpen Bedrijfsethiek, Klanten & Concurrenten en Werknemers.

Pauzes
Hoteleigenaar Klaas van der Valk stelt dan ook de mens centraal; zowel de gasten als medewerkers van zijn hotel. "Dit doen wij bijvoorbeeld door het maken van goede roosters met voldoende pauzes. Je kunt niet de hele zomerdag rennen op een vol terras."

Manager Operations Dim Damen: "We trainen onze jonge mensen op persoonlijke benadering. Tegenwoordig interviewen we regelmatig vaste gasten, onze belangrijkste adviseurs."

Duurzaamheid begint volgens Van der Valk dan ook bij de deur, met de glimlach van de receptioniste.

Onjuiste visie
"Ten onrechte wordt duurzaamheid in de horeca gekoppeld aan milieu: aan biologisch vlees en led-verlichting. Die visie is onjuist", aldus Wouter Bink, consultant bij MKBduurzaam.

"Denk ook eens aan efficiënte bevoorrading; moet die vrachtwagen echt iedere dag komen? En wat voor contact heb ik met mijn concurrenten in de directe omgeving? Misschien kun je samen wel de positie van de plaatselijke horeca verbeteren."

Verbeteren
Naar aanleiding van de duurzaamheidsscan weet het Van der Valk-hotel nu waar ze goed in is en wat beter moet. "In het kader van de verbeterpunten: groepsbreed gaat het gehele Van der Valk-concern binnenkort over op groene stroom. Wij zijn zelf al erg ver met het scheiden van afval", aldus Van der Valk.

Hotel De Biltsche Hoek wordt momenteel bovendien duurzaam verbouwd en zal straks worden verwarmd door een warmtekrachtinstallatie.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.