Restaurant d'Vijff Vlieghen in Amsterdam bestaat dinsdag 8 september zeventig jaar.
Het restaurant is ondergebracht in vijf met elkaar in verbinding staande zeventiende-eeuwse grachtenpanden. Het is het levenswerk van de in 1971 overleden Amsterdammer Nicolaas Kroese.
Interieur
Het stempel dat deze voormalige kunsthandelaar en antiquair op het etablissement drukte, is tot vandaag waarneembaar in het interieur. Zo hangen in de Rembrandtkamer vier originele etsen van Kroese. Ook is er in deze kamer een grote verzameling met oude gastenboeken van het restaurant; de oudste dateert van 1946.
In de Glaskamer bevindt zich een groot assortiment glazen uit de gouden eeuw. In de Moeder Hendrinakamer, waar het restaurant zijn oorsprong heeft, is een grote collectie van Delfts Blauwe tegels te vinden.
In de Ridderkamer zijn helmen en harnassen te vinden die herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog die Nederland voerde tegen Spanje.
Nicolaas Kroese
Nicolaas Kroese prees zijn restaurant veelvuldig aan bij het internationale publiek. Zo stond hij in 1948 onder andere op Broadway met een kooi met vijf koperen vliegen en trok op die manier de aandacht van de Amerikaanse media.
Beroemdheden
Door zijn propagande haalde Kroese diverse buitenlandse beroemdheden naar zijn restaurant, waaronder Walt Disney, Danny Kaye en Elvis Presley. Vandaag de dag zijn (of waren) er sterren te vinden zoals Bruce Springsteen, Mick Jagger, Tyra Banks, Frank Rijkaard, André van Duin en Herman Brood.
Iedere stoel in het restaurant draagt een naamplaatje met daarop de naam van de beroemde gast die ooit op de betreffende stoel heeft gezeten.
Food & beveragemanager
De huidige food & beveragemanager Albert Veerman wordt gekscherend ook wel de reïncarnatie van Kroese genoemd. Ten eerste door zijn gelijkenis qua omvang en ten tweede doordat hij net zo bevlogen als Kroese vertelt over de geschiedenis van het restaurant.
Chef-kok
In de keuken is sinds 1 maart dit jaar Jeroen Groot de chef-kok; hij is afkomstig van restaurant Lute in Ouderkerk aan de Amstel. Restaurant d'Vijff Vlieghen hanteert een 'Nieuw Nederlandse Keuken': en moderne keuken waarin typische Hollandse producten samen gaan met uitheemse producten, waarbij met respect wordt gekeken naar het seizoen, cultuur en onze natuur.
Meld u ook eens aan voor onze nieuwsbrief.

