Edwin Vinke, chef-kok van restaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat, is onlangs geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Hij is de 122e van Nederland.
SVH-directeur Bob Schut roemde namens de commissie meesterproef SVH Meesterkok het meesterlijke niveau van Edwin Vinke. "Vinke heeft het hoogste niveau bereikt in zijn vak en datgene waargemaakt wat hij zichzelf eens heeft beloofd: de titel SVH Meesterkok. Restaurant de Kromme Watergang, het restaurant van Zeeuws Vlaanderen met een ster, is al lange tijd een topbedrijf en bij een topbedrijf hoort ook een SVH Meesterkok."
Vinke kreeg het diploma en de bijbehorende versierselen uitgereikt door collega-topkok Jannis Brevet.
Meesterproef
Vinke legde zijn meesterproef af op 13 november 2008. Daarbij werd de chef-kok drie dagdelen achtereen als kandidaat op zijn vingers gekeken door de Plaatselijke Commissie Meesterproef, bestaande uit SVH Meesterkoks Marc van Gulick en Otto Nijenhuis, secretaris Jasper van Almenkerk en zijn opvolger secretaris Hans Huiskes.
De dag werd afgesloten met een diner. Opvallend waren de producten op de kaart, afkomstig van de plaatselijke leveranciers. Ook de originele keuze van met name de wijnen die de gerechten begeleidden viel de commissie op.
SVH Meesterkok-titel
SVH neemt namens de bedrijfstak horeca de SVH Meesterproeven af. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks. Het behalen van een SVH Meestertitel is geen eenvoudige zaak.
Naast het presenteren van een menu op meesterlijk niveau, wordt de kandidaat tijdens een meesterproef beoordeeld op instructie en begeleiding, organisatie en planning van de productieprocessen, financieel keukenmanagement en presentatie. Ook komen de samenstelling van het menu, kwaliteit van de inkoop, taalvaardigheid en presentatie, assortiment van de kaart, mise-en-place en hygiëne conform de Hygiënecode voor de Horeca aan bod.
Meer informatie over SVH-Meesters.

