Bij Kookstudio De Herderin in Hasselt vond gisteren de eerste kookworkshop plaats gericht op voedselallergie.
Voorafgaand aan het praktijkgedeelte vertelde Marloes Collins, directeur van het Allergieplatform, welke aspecten van belang zijn voor het veilig bereiden van een gerecht.
Aandachtspunten
De belangrijkste punten die daarbij naar voren kwamen waren hoe de juiste ingrediënten te kiezen, hoe kruisbesmetting te beperken en wat de grootste risico’s zijn tijdens de bereiding.
Gerechten
De groep bereidde vervolgens een aantal soorten taart, cake en verse pasta met twee verschillende sauzen. De gerechten waren gluten-, koemelk-, kippenei-, pinda- en notenvrij.
Pilot
De kookworkshops maken onderdeel uit van een pilot die tot eind 2009 duurt. In deze case onderzoeken de initiatiefnemers - de European Cookery school Association en het Allergieplatform - de interesse en haalbaarheid van de gespecialiseerde kookworkshops.
Opleiding
De speciale receptuur ervoor is ontwikkeld in samenwerking met De Herderin en kookstudio De Kokkerie uit Delft. De initiatiefnemers verzorgden daarbij een gespecialiseerde allergieopleiding voor de kookstudiohouders.
Ook studio’s uit Amsterdam en Breda zullen dit najaar de specialistische kookworkshops gaan aanbieden. Meer informatie.

