Op doosjes met biologische Piccolo smaaktomaten prijken nu de gezichten van ondernemersduo Peter Postma en Harald Hovenkamp.
Postma en chef-kok Hovenkamp zijn eigenaar van sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Naast hun gezichten staat ook dat van kas-teler Eef Maassen erop. De drie zijn namelijk door Eosta, één van Europa’s grootste handelsondernemingen in biologische groenten en fruit, uitgekozen om het biologisch boeren te promoten in Nederland en Duitsland.
Pure smaak
"Als restaurant werken we al heel lang met biologische tuinders, maar we gaan nu dus ook de grens over", aldus Postma. "Biologische kweek is enorm populair en de pure smaak is zoveel beter dan die van komkommers of tomaten van de groothandel. Je merkt het verschil aan reacties onder restaurantbezoekers."
Regelgeving
Ook Hovenkamp is blij met het vergroten van de internationale allure van het met een Michelinster bekroonde restaurant. "Zeker omdat er strenge Europese regelgeving in de maak is omtrent ecologische teelt. Niet iedereen met een volkstuintje die wat tomaten kweekt mag zich zomaar een biologische boer noemen. Dan is het mooi dat mensen weten dat wij het al een aantal jaren goed doen."
Kwekers
Kaatje bij de Sluis doet al jaren zaken met biologische kwekers in de regio. Zo komt de eigenaren van een groente- en paddestoelenkwekerij regelmatig met de tandem naar Blokzijl om de kleinste aardappeltjes af te leveren.
"Het is de charme van de kleinschalige teelt", aldus Postma. "Mensen die hun ziel en zaligheid leggen in het kweken van de lekkerste groente. Dat verhaal slaat aan bij gasten. Hoewel dat leuk is, staat kwaliteit voorop. En met biologische teelt leg je de lat gewoon hoger."

