Branchenieuws

Europees debat over toekomst biersector

Ruim vierhonderd toplui van de Europese brouwerijsector en politieke leiders kwamen dinsdag 12 oktober bijeen om te debatteren over de uitdagingen voor de biersector. Zoals belastingdruk, wetgeving aangaande verantwoord drinken en de miljoenen banen die van de sector afhangen.


"Overheden en iedereen die te maken heeft met de brouwerijsector moeten samenwerken om deze uitdagingen aan te pakken", zei Heineken-directeur Jean-Francois van Boxmeer op het 'Beer Serves Europe'-gala.

Uitdagingen
"Het gaat hier onder meer om het verminderen van onze ecologische voetafdruk, het beter verstaanbaar maken van onze rol in Europa en daarbuiten,  samenwerkingsverbanden die zich richten op verantwoord drinken en het uitstippelen van een verstandig economisch beleid."

Betrokkenheid
EU-voorzitter Herman Van Rompuy gaf de aftrap voor een rondetafelgesprek met Europarlementariër Marianne Thyssen (voorzitter van de Biervereniging van het Europees Parlement), Duvel-directeur Michel Moortgat, dhr. Van Boxmeer en Alberto da Ponte (voorzitter van The Brewers of Europe).

Da Ponte zei dat het gala, georganiseerd in samenwerking met de culinaire vereniging Euro-Toques International, 'de aandacht vestigt op de bijdrage van de brouwerijsector aan de Europese economie en kwesties zoals betrokkenheid bij de samenleving en verantwoord drinken'.

"We hebben ook een eerlijk gesprek gehad over belangrijke beleidskwesties, zoals nood aan het juiste belastingkader."

Belastingen
Met betrekking tot belastingen werd tijdens het debat gesproken over een accijnsonderzoek door PriceWaterhouseCoopers. "Belastingverhogingen zouden de brouwers hard treffen - inclusief de 1,8 miljoen banen in de Europese horeca die ervan afhankelijk zijn - juist nu de economie zijn best doet om uit een verwoestende recessie te klimmen", aldus Da Ponte.

Het onderzoek stelt eveneens dat een accijnsverhoging ruimschoots teniet zou worden gedaan door een afname van de overheidsinkomsten.

Beschadigen
Duvel-directeur Moortgat waarschuwde voor het beschadigen van een banenrijke sector die doorkneed is van tradities. "De meeste Europese brouwers zijn kleine en middelgrote ondernemingen die traditionele, lokale producten maken, soms op de basis van een eeuwenoud erfgoed."

"Een sector die innovatie dusdanig stimuleert en zoveel banen schept moet worden beschermd.

Bron: ANP Pers Support.


Hyves-account
Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief
Proost! Magazine
Twitter-account
 Proost!
Magazine
& Horeca
Entree