De Europese finale Bocuse d’Or 2012 is op dinsdag 20 en woensdag 21 maart in Brussel tijdens het jaar van de gastronomie.
De stad Brussel heeft 2012 uitgeroepen tot het jaar van de gastronomie. De Bocuse d’Or Europe-wedstrijden passen in het totaal van de culinaire activiteiten in de Belgische hoofdstad. Tijdens deze wedstrijd kunnen maximaal 12 deelnemers zich kwalificeren voor de wereldfinale in Lyon in januari 2013.
De Nederlandse Bocuse d’Or finale vindt plaats op 11 oktober 2011 in het Miele Culinary Institute in Vianen. De winnaar van deze wedstrijd gaat Nederland vertegenwoordigen bij de Bocuse d’Or Europe.
Wedstrijdopdracht
Bij alle Bocuse d’Or wedstrijden is de opdracht een vis- en een vleesgerecht te maken die worden vergezeld van minimaal 3 garnituren. De deelnemers zijn vrij de garnituren te kiezen.
De verplichte vis- en vleesproducten voor de Bocuse d’Or Europe zijn voor het visgerecht tong en garnalen. Bij het vleesgerecht staan biologische blauwpoot kippen ‘Label Rouge’ centraal.
20 juryleden
De wedstrijddeelnemers moeten tijdens de Bocuse d’Or Europe 14 porties van elk gerecht maken en deze presenteren op een door de organisatie aangeleverde schaal. De gerechten worden daarna op borden geserveerd aan de 20 internationale juryleden. Meesterkok André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede in Houten) is namens Nederland lid van de jury.
Afbeelding: Bocuse d'Or Nederland.

