Branchenieuws

Finalisten Dutch Barista Championship 2010

Tientallen barista's streden in drie voorrondes om een plek in de finale van het Dutch Barista championship 2010, op maandag 10 mei in Hotel de Goudfazant in Amsterdam. De acht finalisten hiervoor zijn gisteren bekendgemaakt.


De acht beste van dit jaar zijn: Onno van Zanten (Barista Support), Francesco Grassotti (Brandmeester´s), Frans van den Berg (Barista Brothers), Yakup Aydin (Illy), Sander Schat (regerend Dutch Barista Champion), Victor Constandse (Brandmeester´s), Coen van Sprang (Lebkov & Sons) en Mark Hermens (Maro´s koffie & thee).

Organisatie

Zowel de voorrondes als de finale van het Dutch Barista Championship (DBC) worden georganiseerd door Dutch Coffee Promotion (DCP) en vallen onder auspiciën van de Speciality Coffee Association Europe (SCAE).

DCP houdt deze wedstrijden omdat de barista een steeds belangrijkere rol speelt in de horeca. De barista draagt zorg voor de zogeheten zetmethode van de espresso, cappucino en macchiato en bepaalt zo de kwaliteit van de koffie voor gasten.
 
Colombia 2011
De winnaar van het Dutch Barista Championship 2010 vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens het World Barista Championship 2011. Deze internationale wedstrijd vindt volgend jaar in Colombia plaats.

Sander Schat, winnaar van het Dutch Barista Championship 2009, vertegenwoordigt Nederland later dit jaar nog tijdens het World Barista Championship 2010 in Londen.
 
Inhoud wedstrijd
Bij het Barista Championship gaat het om de bereiding van drie koffiedranken: vier espresso's, vier cappuccino's en vier signature-drinks. De deelnemers hebben vijftien minuten om deze dranken te bereiden en te presenteren aan de vier leden van de smaakjury. Zij beoordelen onder meer de smaak, de crèma en de presentatie van de drank.

Van de deelnemer wordt verwacht dat hij iets vertelt over de smaaktonen van zijn gekozen koffie. Daarnaast moet hij laten zien dat hij zowel qua smaak als qua techniek over voldoende koffiekennis en gastheerschap beschikt. De technische jury ziet erop toe dat de deelnemer de regels van de SCAE volgt.

Foto: Nkzs @ www.sxc.hu.

Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.

Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.