In juli gingen 56 horecabedrijven failliet. Dat is een toename van 51 procent ten opzichte van juni. Met name veel cafés konden het niet langer bolwerken. Ten opzichte van juli vorig jaar is het aantal ondernemers dat bankroet ging zelfs verdubbeld.
(Photo: iStockphoto)
Ook gemeten over de eerste 7 maanden van 2011 was de horeca de branche met het grootste aantal faillissementen. Dat blijkt althans uit cijfers van Faillissementsdossier, schrijft Culinair.net.
Negatieve trend
Met name veel cafés konden het niet langer bolwerken. "Er was de afgelopen jaren al sprake van een negatieve trend. De crisis en het rookverbod hebben die versterkt", meent Paul Schoormans, beleidsmedewerker bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Moeilijk rijmen
De groei van het aantal failliete horecabedrijven laat zich op het eerste gezicht moeilijk rijmen met de stijging van de omzet en de toename van het totale aantal ondernemers binnen deze branche. Over het eerste kwartaal gemeten steeg de omzet van hotels, restaurants en cafés met ruim 6 procent.
Het aantal horecaondernemers steeg de afgelopen vijf jaar met ruim 10 procent tot 53.900.
Weinig investeren
Volgens Schoormans gaan deze ontwikkelingen echter wel goed samen. Tegenover de omzetgroei staat een substantiële stijging van de lasten. De toename van het
aantal horecabedrijven moet vooral worden gezocht in de explosieve toename van het aantal bed & breakfasts en cateraars.
"Zzp'ers die relatief gezien niet zoveel hoeven te investeren."
Bron: Culinair.net.

