Restaurant Ivy in Rotterdam van François Geurds is de nummer één in de top tien van de SpecialBite 2010.
Dit werd vandaag bekendgemaakt bij de presentatie in het (nog niet geopende) Wereldmuseum in Rotterdam.
François Geurds
SpecialBite over chef-kok François Geurds van Ivy: "Een jaar geleden werd hij SpecialBites nummer 1 met Puur in Asten, nu heeft Geurds in Rotterdam iets gecreëerd dat Nederland nog niet had. Als geen ander verlegt hij elke grens die een restaurateur tegenkomt op zijn pad en zet hij iedereen aan het denken over de definitie van een echt bijzonder restaurant."
Bij Ivy draait het volgens SpecialBite niet alleen om 'ongelooflijke smaken die van een andere planeet lijken te komen, maar ook om geuren, sensaties in je mond, neus en oren'. En om presentatie en om beleving.
"Geen loos moleculair gegoochel, Geurds schuwt alleen geen enkele interessante nieuwe techniek als die kan bijdragen aan nog meer beleving van zijn bezoekers. Wie er is geweest, raakt er niet over uitgepraat. Omdat hij zijn taak als kok en gastheer zo breed opvat, is hij meteen ook de ultieme SpecialBite winnaar want bij SpecialBite draait het om zoveel meer dan eten alleen."
Vorige week werd Geurds ook al door eetgids GaultMillau verkozen tot de Belofte van het Jaar.
Beluga Maastricht
Op nummer twee van de top tien van SpecialBite 2010 staat Beluga in Maastricht. SpecialBite: "De kookstijl van Hans van Wolde, het interieur en Van Woldes ideeën over gastvrijheid zijn permanent in ontwikkeling. Zo voegde hij ook al Beluga Nextdoor aan het Nederlandse restaurantlandschap toe en nu wacht een heel nieuw soort snackbar."
"Zijn interieur is van een grote sereniteit. Indrukwekkend is de nieuwe weg die hij inslaat met zijn aandacht voor de balans tussen lichaam en geest. Zen op je bord."
Oud Sluis Sluis
Op nummer drie van de top tien van SpecialBite 2010 staat Oud Sluis in Sluis. "Sergio Herman heeft het culinaire laboratorium verlaten. Back to basics is nu zijn stijl, amuses heten hier weer hapjes. Maar dan wel zoals je die nog nooit gegeten hebt. Eten om heel ver voor om te rijden. Door een glazen ruit zie je Sergio en zijn witte leger aan het werk. De concentratie spat er af."
Rest top tien
De verdere top tien bestaat uit Le Restaurant in Amsterdam (4), De Librije in Zwolle (5), Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee (6), Fred in Rotterdam (7), Marius in Amsterdam (8), Hubert Haenen in Valkenburg (9) en Saur in Den Haag (10).
Rotterdam
Naast de bekendmaking van de top tien, koos SpecialBite Rotterdam als culinaire hoofdstad.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

