De horecaomzet die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs naar buiten bracht zijn veel minder rooskleurig dan doen vermoeden. Dat zeggen het FSIN en Foodstep. "Bij de cafés zou sprake zijn van 2,3 procent omzetstijging, maar zij kenden 3 procent omzetdaling."
Het CBS bracht donderdag 25 augustus jubelende cijfers naar buiten over de horecaomzet in het tweede kwartaal, tot aan juli 2011. Maar volgens het FSIN en Foodstep was de consument in die periode juist heel zuinig met zijn bestedingen aan voedings- en genotmiddelen.
"De CBS-cijfers roepen bij ons partijen, onze cijfers en in de horecabranche zelf dan ook geen herkenning op", zegt een woordvoerder.
Volumedaling
Die cijfers behelzen namelijk geen 6,6 procent omzetstijging voor de horecabranche, maar 0,5 procent. "En dat weegt ook niet op tegen de prijsstijgingen zodat er sprake van een volumedaling van ongeveer 2 procent."
Dit terwijl het CBS een volumegroei aangaf van 3,7 procent.
Slechte zomer
"Overigens zijn bovenstaande cijfers tot en met het tweede kwartaal 2011 en dus nog zonder het effect van de slechte zomer en de daling van het consumentenvertrouwen. "
Sectoren
Het CBS kwam verder met specifieke cijfers voor de sectoren. Waar de cafés volgens het CBS slechts 2,3 procent omzetgroei zouden hebben laten zien, is daar volgens het FSIN en Foodstep sprake van een omzetdaling van 3 procent.
Verder zouden hotels hebben geplust met 8 procent. Volgens het FSIN en Foodstep is dit 7 tot 8 procent, dus dat gaat redelijk gelijk op. De restaurants zouden volgens het CBS geplust hebben met 7,3 procent. Volgens het FSIN en Foodstep is dit 1,5 procent.
Verder had het CBS voor de cafetariabranche de meest jubelende cijfers: 9,4 procent omzetgroei. De 2 foodservicepartijen zetten hier echter 0 procent omzetgroei tegenover.
Prijsontwikkeling
De gemiddelde prijsontwikkeling ligt volgens het FSIN en Foodstep om en nabij de +2,5 procent voor de gehele horeca. "Iets lager voor restaurants en hoger voor de drankensector."

