Het bericht dat La Place alle E-nummers uit haar recepturen had gehaald wordt genuanceerd. Ook door de restaurantformule zelf.
La Place kwam eind september naar buiten met het nieuws. "We hebben er drie jaar voor nodig gehad om dit te realiseren, maar we zijn nu wel de eerste Nederlandse retailer die kan zeggen dat zijn producten geen E-nummers bevatten", aldus La Place-directeur Paul Bringmann.
Nuancering
Scienta Nova, een advies- en trainingsbureau omtrent voedingsmiddelen dat voor en met officiële partijen samenwerkt, nuanceert dit bericht echter. Volgens deze instantie zijn én lang niet alle E-nummers schadelijk én is het niet mogelijk zonder E-nummers te werken.
"Als La Place daadwerkelijk zonder E-nummers zou werken zou de keuken in overtreding zijn. Ook bij hun ingekochte spullen moeten ze opletten dat er geen E-nummers inzitten."
De E-nummers
Producten die E-nummers bevatten bij La Place zijn onder andere de kruidenboter, de ham, de kaas, de chocoladedesserts, de frisdranken, de garnalen, gelatine, zoetstoffen voor bij de koffie, gemodificeerde zetmelen voor sauzen en soep én de tomaten.
"Bij tomaten komen van nature al dertien E-nummers in voor." Scienta Nova is dan ook van plan undercoveronderzoek te gaan doen bij La Place. "Ik hang straks bij La Place in de gordijnen van het lachen."
Uitschrijven
Overigens is er ook nog een trucje dat sommige bedrijven uithalen met E-nummers, aldus Scienta Nova. "Ik ga er van uit dat La Place niet de flauwe grap uithaalt door de E-nummer aanduidingen te vervangen door de stof voluit te schrijven. Dit is al een grap die sommige fabrikanten uitgehaald hebben."
"In plaats van E 300 staat er dan bijvoorbeeld Ascorbinezuur op het label."
Doelstellingen
Droes Prinsen, manager Commerciële Services van La Place, heeft Scienta Nova naar aanleiding hiervan uitgenodigd voor een gesprek om de doelstellingen van La Place te kunnen toelichten.
"Hierop vooruitlopend is het inderdaad te kort door de bocht om uit te gaan van het elimineren van alle E-nummers. Zo is dat helaas wel in de pers terechtgekomen. In onze doelstelling staat echter dat wij al onze grondstoffen willen (laten) ontdoen van alle onnatuurlijke additieven."
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

