Branchenieuws

Geurds geïnaugureerd als SVH Meesterkok

François Geurds van restaurant Ivy (*) in Rotterdam is maandag 28 februari geïnaugureerd als SVH Meesterkok.

Tijdens de ceremonie reikten SVH-directeur Bob Schut en SVH Meesterkok Gerrit Greveling het diploma en de bijbehorende versierselen uit. Greveling: "François is één van de meest gedreven en talentvolle chefs die ik ken. Hij is hét lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chefs."

"Zijn carrière laat overduidelijk de lange weg zien die je moet afleggen naar de meesterproef."

Hoger niveau
Geurds: "Naast alle stages en bewuste keuzes voor (leer)bedrijven, heb ik mijn opleidingstraject uitgestippeld met als doel SVH Meesterkok te worden. Ik wil mijn kennis en ervaring delen en overbrengen op de jeugd om zo een bijdrage te leveren aan het naar een hoger niveau brengen van de Nederlandse gastronomie."

Opleiding
Geurds genoot zijn opleiding in Nederland onder andere bij restaurant De Karpendonkse Hoeve onder SVH Meesterkok Peter Koehn, Prinses Juliana onder SVH Meesterkok Otto Nijenhuis, Chalet Royal onder Greveling en Parkheuvel onder SVH Meesterkok Cees Helder.

De periode bij Chalet Royal was volgens Geurds extra speciaal. "Ik heb het kookvirus echt van Greveling gekregen." Hij beschouwt zichzelf dan ook als Grevelings 'kookzoon'.

Buitenland
Geurds liep ook diverse stages in het buitenland: van bij het Italiaanse IL Bersagliere tot bij de Belgische kok Roger Souvereyns. Verder ging hij in New York in de leer bij de chefs Wylie Dufresne, Eric Ripert en Thomas Keller.

In 2005 maakte hij de oversteek naar Engeland om souschef te worden bij het The Fat Duck van Heston Blumenthal. Eind 2007 ging hij weer in Nederland aan de slag als chef van restaurant Puur in Asten.

In 2009 opende hij in Rotterdam Restaurant Ivy, dat nu één Michelinster bezit. Ook van collega's en culinaire gidsen krijgt hij volop aandacht.

Meesterproef
Geurds legde zijn meesterproef af in november 2010 in zijn eigen restaurant. Tijdens drie aaneengesloten dagdelen werd de chef op ruim honderd verschillende punten beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef.

Die bestond uit SVH Meesterkok Marc van Gulick, SVH Meesterkok Dennis Kuipers en Carsten Klint, secretaris SVH Meesterproef.

Geen toeval
De commissie was enorm onder de indruk van Geurds' veelzijdigheid, productkennis, technieken en perfectionisme. Niets werd aan het toeval overgelaten. Een andere bevinding volgens de commissie is dat er bij Ivy geen sprake is van een zwarte en witte brigade.

Schut: "Het is een op elkaar ingespeeld en goed geolied team met Geurds als dirigent."

Afbeelding
Op de afbeelding van links naar rechts: Gerrit Greveling, François Geurds en Bob Schut. Fotograaf: Govert Driessen in opdracht van SVH.
 

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.