Het Gastvrijheidsgilde publiceert voortaan elk jaar de gids Welkom, waarin honderd horecabedrijven staan die zich positief onderscheiden - van cafés en discotheken tot hotels en restaurants. De eerste exemplaren werden tijdens het GildenEvent10 op maandag 1 november uitgereikt.
Dit door Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, aan een viertal bekroonde horecabedrijven. Van Woerkom hield ook een pleidooi om van gastvrijheid in Nederland een kunst te maken. De horeca zou daarin een voorbeeldfunctie moeten vervullen.
Hij deed de suggestie dat de gastheren en –vrouwen werkend bij de bedrijven die zijn opgenomen in de gids, zouden moeten worden onderscheiden met een speld.
Bekroning
Ton Ververs, voorzitter van het Gastvrijheidsgilde, is trots op de eerste Welkom. "Het gilde wil aandacht vragen voor gastvrijheid in de Nederlandse horeca. Welkom gaat puur over de genoten gastvrijheid, niet zozeer over eten, drinken en slapen, die uiteraard sowieso goed moeten zijn."
"De gids hanteert geen afrekenings- maar een bekroningsmethode. In deze eerste Welkom zijn bijna honderd supergastvrije horecabedrijven opgenomen, van café tot vijfsterrenhotel verspreid over het hele land.
Verbonden
Gastvrijheidsgilde-ambassadeur Thérèse Boer: "Keuken en bediening zijn meer dan ooit aan elkaar verbonden. Het is vooral aan de gastheren en gastvrouwen om gasten te verwennen, te vermaken als het nodig is. Wij creëren beleving voor onze gasten. Ik vind dat we lief moeten zijn voor onze gasten."
"Voor het gastvrijheidsvak is passie en de juiste mentaliteit nodig. Welkom is een geweldig initiatief om het belang van professionele gastvrijheid in de horeca voor het voetlicht te krijgen."
Afbeelding
Op de afbeelding reikt Guido van Woerkom de gids uit aan de Willem (l) en Barend Nobel van Café Nobel op Ameland (opgenomen in de gids.) Fotograaf: Jan Willem de Venster.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine.

