Branchenieuws

Gratis handleiding bedrijfsoverdracht horeca

De verkoop van een horecabedrijf leidt vaak tot teleurstellingen. Daarom is een gratis handleiding hierover ontwikkeld. Directeur Lodewijk van der Grinten kreeg donderdag 7 april het eerste exemplaar uitgereikt van Frank Merk, algemeen directeur van Adhoc Horecamakelaars.


De handleiding is ontwikkeld door laatstgenoemd bedrijf, Rabobank Nederland en BDO Accountants & Adviseurs. Van der Grinten: "Toekomstbestendigheid is een belangrijk speerpunt van KHN. Dit gaat verder dan alleen kijken naar de toekomst binnen het bedrijf. Het boekje Mijn Heldere Horeca Horizon sluit hier uitstekend bij aan en helpt ondernemers vooruit te kijken."

"Horecaondernemers zijn vaak dag en nacht druk met hun bedrijf en verdienen het om straks onbezorgd van hun pensioen te kunnen genieten."

Tijdig beginnen
De gouden tip voor ondernemers is dat ze nooit vroeg genoeg kunnen beginnen met het voorbereiden van een bedrijfsoverdracht. Helaas gaat het in de praktijk meestal anders.

"Bedrijfsoverdracht leidt geregeld tot teleurstellingen bij de verkoper en vooral de financiële verwachtingen blijken vaak veel te hoog gespannen", zegt Henk Sluiter, commercieel directeur van Adhoc.

Veel overnames
De handleiding is juist nu uitgebracht omdat er de komende jaren veel overnames op stapel staan. 1 op de 6 horecaondernemers is namelijk 55 jaar of ouder. Bert Sikken van de Rabobank: "Daar komt bij dat er in de hotellerie (familiehotels) en natte horeca veel ondernemers zijn die worstelen met de veranderde marktomstandigheden en om die reden overwegen te stoppen."

Toename
Bovendien is de dynamiek in de horeca altijd al groot. Ten slotte heeft het verleden aangetoond dat in tijden van economisch herstel de animo voor bedrijfsovernames toeneemt. Peter Luken, adviseur bij BDO: "Veel ondernemers hebben gewacht met verkoop als gevolg van de economische crisis."

"Nu het weer wat beter gaat, gaan ze alsnog verkopen."

Bron: KHN