Branchenieuws

Help! Mijn ober is moslim!

Koninklijke Horeca Nederland geeft horecaondernemers tips hoe om te gaan met werknemers die meedoen aan de ramadan. Werknemers kan dat niet verboden worden, maar enkele eenvoudige leefregels kunnen de gevolgen ervan wel beperken.

Tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand, mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Met name in de zomer, levert de ramadan soms problemen op, omdat de periode waarin niet gegeten of gedronken mag worden dan langer is dan in de winter. De brancheorganisatie beveelt in ieder geval aan om tijdens de ramadan extra aandacht te besteden aan het rooster. Wellicht is het mogelijk het rooster aan te passen, waardoor de werknemers ruimte krijgen om bij zonsondergang te eten en daarna weer productief te zijn.

Daarnaast houdt een gezond voedingspatroon de gevolgen van de negatieve gevolgen van de ramadan zo klein mogelijk. Handhaaf bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden per dag en sla zeker de eerste maaltijd van de dag niet over om nog wat langer te kunnen slapen. Drink voldoende vocht (1,5 tot 2 liter). Neem van tevoren voldoende rust en zorg voor ontspanning. Zorg voor regelmatige beweging. Eet tijdens de ramadan niet te veel dierlijke vetten of suikerrijke gerechten. Eet voldoende fruit.

Na afloop van de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd. In de islamitische wereld is dit een echte feestdag. In artikel 13 van de CAO is geregeld dat een werknemer één keer per jaar een christelijke feestdag om kan zetten voor een feestdag uit zijn geloof.