Branchenieuws

Horeca besteedt minste tijd aan ziekteverzuim

Mkb-bedrijven in de sectoren horeca en detailhandel besteden verhoudingsgewijs de minste uren aan ziekteverzuim. Een misschien wel logisch gevolg is dat het percentage bedrijven dat een collectieve zorgverzekering en arbodienstverlening heeft in deze twee sectoren ook het laagst is.


Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd. Andere sectoren die in dit onderzoek onder de loep werden genomen zijn industrie, bouw, transport & groothandel en zakelijke dienstverlening.
   
Problemen
Ruim de helft van de mkb-bedrijven (58 procent) ervaart in zekere mate problemen door ziekteverzuim, zes procent zelfs grote problemen. 75 procent van de bedrijven in de sector denkt ziekteverzuim wel grotendeels of in enige mate te kunnen beïnvloeden, maar slechts een kwart van de bedrijven neemt ook daadwerkelijk maatregelen.

De crisis lijkt echter nauwelijks effect op ziekteverzuim te hebben: dit is het afgelopen jaar niet noemenswaardig veranderd. Over alle branches in Nederland bekeken kost het ziekteverzuim het mkb 224 miljoen euro per jaar.

Horeca
Van de mkb'ers in de detailhandel & horeca denkt 77 procent dat hun ziekteverzuim lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Daarmee lijken zij het verzuimprobleem te onderschatten. Er zijn 30.596 mkb-bedrijven (vier tot vijftig werkenden) in de detailhandel en de horeca, die op basis van dit onderzoek elk gemiddeld 2.158 euro per jaar zouden kunnen besparen.

In totaal kan de sector detailhandel & horeca 66 miljoen besparen op verzuim.

Grootste klacht

Mkb'ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht.

Beste smoes
Gemakzucht bij werknemers scoort ook hoog. De vraag naar de 'beste smoes' leverde bijzondere resultaten op, zoals 'mijn koe moest bevallen', 'ik ben in de gracht gefietst' en 'ik werd ziek door alle gratis drank op het personeelsfeest'.

Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief
Proost! Magazine
Twitter-account
 Proost!
Magazine.