Horecabedrijven die geen overlast veroorzaken in de openbare ruimte, hebben binnenkort wellicht geen horeca-exploitatievergunning meer nodig. Gemeenten krijgen de mogelijkheid daarvoor vrijstelling te verlenen. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De horeca-exploitatievergunning kan geheel verdwijnen voor bedrijven die geen alcohol schenken. Ook voor veel horecabedrijven die niet onder de Drank- en Horecawet vallen, kan de horeca-exploitatievergunning worden afgeschaft.
Het gaat dan om bijvoorbeeld lunchhoekjes bij de bakker, horeca in zorginstellingen en musea, lunchrooms en bedrijfsrestaurants.
Vrijstelling
Etablissementen waar wel alcohol te krijgen is, kunnen vrijstelling krijgen. Veroorzaken zij toch overlast, dan kan die vrijstelling worden ingetrokken. Voor risicogevoelige horecabedrijven zoals coffeeshops blijft de exploitatievergunning nodig in verband met de Bibob-toets.
Goed nieuws
Voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma, noemt het advies aan haar leden 'goed nieuws voor horecaondernemers'. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de staatssecretarissen van Economische Zaken en Financiën zijn er ook erg blij mee.
VNO-NCW voorzitter Wientjes: "Met het afschaffen van de vergunning laat de VNG zien mee te denken met ondernemers en vertrouwen in ondernemers voorop te stellen".
Regeldruk
Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken: "Het is een goede zaak dat deze wijziging wordt doorgevoerd, het draagt bij aan een merkbare vermindering van regeldruk voor ondernemers. Deze vergunning is grotendeels overbodig en zou alleen nog selectief moeten worden ingezet bij risicovolle horeca."
"Zoetermeer heeft de HEV nooit gehad, en kan nog steeds uitstekend zonder. Leiden heeft deze vergunning onlangs succesvol afgeschaft en andere gemeenten doen er goed aan dit voorbeeld te volgen."
KHN
Ook Koninklijke Horeca Nederland is zeer tevreden en benadrukt de bewuste afweging die gemeenten volgens het VNG model moeten maken. Veel gemeenten hebben de horeca-exploitatievergunning inmiddels afgeschaft.
Voorzitter Hajé de Jager noemt het een prima resultaat van goed overleg tussen betrokken partijen. "De goede ondernemers, die het overgrote deel in de horecabranche vormen, worden niet meer opgezadeld met een overbodig stuk van de toch al overdadige papierberg."
Onderdeel
De wijziging van de horeca-exploitatievergunning levert een bijdrage aan het verminderen van regeldruk in ons land. Het is een onderdeel van het programma 'Minder regels, meer service', een samenwerking tussen de VNG en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Financiën.
Doel is binnen de huidige kabinetsperiode de administratieve lasten met vijfentwintig procent te verminderen. De horeca-exploitatievergunning staat in de top 10 van grootste ergernissen van ondernemers. De afschaffing levert de horeca een flinke besparing in tijd en geld op.

