De televisiekok ligt weer onder vuur. Door alle kookprogramma's heeft de horeca een eigen concurrent gecreëerd, namelijk de thuiskok.
Dit zegt Jan-Willem Grievink van het Food Service Instituut Nederland (FSIN) vandaag in de Spits. Lodewijk van der Grinten, directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN), en Joop Braakhekke zijn echter een andere mening toegedaan voor de reden dat mensen minder uit eten gaan.
Concurrentie
Door alle televisieprogramma’s over koken hebben topkoks als Jamie Oliver, Rudolph van Veen, Joop Braakhekke en Gordon Ramsay het culinaire niveau van de thuiskok opgeschroefd. Dat lijkt op het eerste gezicht geen kwalijke zaak. Maar volgens Grievink hebben de koks hun eigen concurrent gecreeerd.
"We hebben ons laten inspireren door de televisieprogramma’s waarin televisiekoks bijzondere gerechten klaarmaken. We maken het thuis lekkerder. De restaurants krijgen het hierdoor nog moeilijker, want we gaan minder uit eten."
Supermarkten
Supermarkten profiteren hier van, blijkt uit een onderzoek van het FSIN. Grievink: "Als er een gerecht op televisie is geweest, merken de supermarkten dat er vraag naar is. Zij hebben het afgelopen jaar hun omzetten zien stijgen, in tegenstelling tot restaurants."
Crisis
Dat we liever aan de keukentafel eten heeft volgens Van der Grinten echter meer te maken met de economische crisis dan met de educatie van de thuiskok. "Door de crisis houden we de hand op de knip en gaan we minder vaak buiten de deur eten. Dat trekt wel weer aan als het herstel van de economie intreedt."
Braakhekke
Ook Braakhekke denkt er zo over. "Als mensen het moeilijk krijgen, gaan ze daar het eerst in snijden. Nederlanders beschouwen zo’n avondje uit als iets extra’s, in tegenstelling tot de zuiderburen."
Aanpassen
Het is de taak van koks om uit eten gaan weer aantrekkelijk te maken, zegtt Braakhekke in de Spits. "Laten we uit eten gaan spannender maken, dan komen de mensen wel weer. We moeten het leuk maken, de publiciteit opzoeken en met creatieve ideeën komen. Gerechten bedenken die je thuis niet zo snel maakt."
Ook de kosten moeten naar beneden, vindt de kok die in zijn eigen restaurant Le Garage de prijzen al heeft teruggeschroefd. "Zo kunnen de mensen toch blijven komen, omdat ze het kunnen betalen."
Topniveau
Thuis kan het topniveau nooit gehaald kan worden. "Kijk, een biefstukje met aardappelen kan iedereen wel maken. Ik denk dat het niet lukt om net zo goed te kunnen koken als de populaire tv-koks", zegt Braakhekke.
"Kookprogramma’s hebben juist een functie. Rudolph van Veen behandelt in zijn nieuwe programma de basis van koken en ik denk dat de mensen daar iets aan hebben. Het komt net op het juiste moment. Als je hoort dat er minder buiten de deur gegeten wordt en meer thuis gekookt wordt, is het een goede zaak dat we er nog iets van kunnen leren", aldus Braakhekke in de Spits.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

