Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2011 met 13 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. De sterkste daling vond het afgelopen kwartaal plaats in de maand maart. Alleen in de horeca is het aantal bedrijven dat over de kop ging toegenomen, met 28 procent.
(Photo: Milanlj, iStockphoto)
Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet, schrijft Accountancy Nieuws. In totaal gingen er 1.648 ondernemingen over de kop. De daling is zichtbaar over de gehele linie, kijkend naar provincies en sectoren, op de horeca na.
Met name in de maand maart is er een forse daling te zien (-25 procent). In januari was er een afname zichtbaar van 2 procent en in februari een afname van 9 procent.
Herstellen
Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: "Nederland begint zich langzaam maar zeker te herstellen van de economische malaise in de afgelopen jaren. De dalende trend van het aantal faillissementen blijft doorzetten."
"We zitten nu onder het niveau van 2010 en 2009 en gaan langzaam weer richting het niveau van voor de crisis."
Veel starters
"De horeca heeft het nog lastig. Het is een sector waar jaarlijks veel bedrijven starten, maar het toch niet redden. Als het economisch slechter gaat wordt er traditioneel minder uitgegeven in de horeca en ook het rookverbod heeft de sector geen goed gedaan."
Bovendien is het voornamelijk een seizoensgebonden branche waarvoor de zomer zeer belangrijk is. Als het zomerse weer doorzet kan het goed zijn dat ook de horeca een daling laat zien van het aantal faillissementen."
Bron: Accountancy Nieuws.

