In de horecabranche en bouwsector nam het aantal faillissementen, exclusief eenmanszaken, in 2010 toe met respectievelijk zeven en twintig procent. Dit in tegendeel tot de landelijke daling van tien procent. Vooral veel cafés en restaurants gingen failliet.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2010 werden in totaal 9.600 faillissementen uitgesproken. Dat is negen procent minder dan in 2009.
Uitgesproken
Het lichte economische herstel in 2010 is ook terug te zien in de uitgesproken faillissementen (exclusief eenmanszaken); dit aantal kwam in 2010 uit op 6.300. Dat is tien procent lager dan een jaar eerder, maar nog altijd een van de hoogste aantallen bedrijfsfaillissementen die het CBS ooit heeft waargenomen in een jaar.
Eenmanszaken
Het aantal faillissementen van natuurlijke personen daalde met zeven procent tot 2.300. Verder werden in 2010 duizend eenmanszaken, waarvan ongeveer de helft zzp'ers, failliet verklaard. Dat is zes procent minder dan in 2009.
Sectoren
In bijna alle bedrijfstakken was in 2010 het aantal faillissementen lager. Alleen de bouwnijverheid (+20 procent) en de horeca (+7 procent) hadden een stijging. Bij de horeca ging het vooral om restaurants en cafés.
Het aantal faillissementen in de horeca, exclusief eenmanszaken, lag in 2000 op 86, in 2005 op 267, in 2008 op 148, in 2009 op 225 en in 2010 op 241.
Ten opzichte van 2009 vond er vorig jaar dus een stijging plaats van zeven procent.
Bron: CBS.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine

