Branchenieuws

Horeca mag zonder vergunning meer bijbouwen

Horecaondernemers mogen voortaan zonder bouwvergunning hun panden uitbreiden en opslagruimtes of loodsen bijbouwen. Wel binnen bepaalde grenzen: er blijven regels bestaan, maar het is de verantwoordelijkheid van ondernemers om deze na te leven.


Dat is vandaag bekendgemaakt met de publicatie van het Besluit Omgevingsrecht. Naast horecaondernemingen hoeven ook supermarkten, kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen en boerderijen niet altijd meer een bouwvergunning aan te vragen.

Calculaties van het ministerie van VROM geven aan dat het aantal bouwaanvragen hierdoor met ruim vijftig procent zal verminderen.

Grenzen
Er zijn wel grenzen gesteld. Bij globale bestemmingsplannen die nog veel bouwruimte mogelijk maken, kan deze hele bouwruimte zonder nadere (bouw-)vergunning worden bebouwd. Dat betekent dat de gemeente voortaan niet meer toetst of deze bouwwerken voldoen aan de regels voor constructieveiligheid, brandveiligheid, energiebesparing, of aan welstandseisen en evenmin aan het bestemmingsplan.

Verantwoordelijkheid
De regels blijven wel bestaan, maar het is de verantwoordelijkheid van burgers en ondernemers om ze na te leven. Bij overtreding van de regels kan de gemeente handhavend optreden - in het uiterste geval kan dat sloop van het bouwwerk betekenen.

De nieuwe regels worden van kracht op het moment dat de Wet Omgevingsvergunning in gaat, naar verwachting 1 juli 2010. Zie ook het Dossier Vergunningvrij Bouwen.

Bron: Federatie Welstand.


Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.

Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.