Horecaondernemers- en werknemers zouden zich elk jaar moeten bijspijkeren op de cursus Sociale Hygiëne. Horecabedrijven lopen namelijk onnodige risico's doordat medewerkers niet weten hoe ze moeten omgaan met partydrugsgebruik en comazuipen.
Hun kennis over de aanpak van dergelijke excessen en over de wettelijke regels is vaak verouderd. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Dat zegt Brenda van Dranen, adjunct-directeur van de Stichting Horeca Onderwijs (SHO).
De stichting ontwikkelde op verzoek van horecaondernemers een opfriscursus om hun kennis bij te spijkeren. Dat kan binnen een halve dag per jaar. De keuringsinstantie nieuwe Voedsel en Waren Autoriet (nVWA) reageert enthousiast.
Veranderingen
"De wet, het gedrag van bezoekers en de trends in het uitgaansleven veranderen voortdurend", licht Van Dranen toe. "Horecaondernemers en hun medewerkers moeten dus weten hoe te reageren op gasten die bijvoorbeeld te veel drank of drugs hebben gebruikt. Die kennis laat te wensen over."
Vooral allochtone ondernemers hebben nogal eens moeite met het naleven van de regels, zo blijkt uit recent onderzoek.
Sociale hygiëne
Wettelijk is verplicht dat in iedere horecaonderneming altijd minstens één persoon aanwezig is die de verklaring Sociale Hygiëne heeft. "Dat is beslist onvoldoende", aldus Van Dranen.
"Zo'n diploma blijft een leven lang geldig, terwijl jaarlijks updaten verplicht zou moeten zijn. Horecaondernemers die hun verantwoordelijkheden serieus nemen, blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Dat is belangrijk voor hun eigen veiligheid en voor de veiligheid van hun medewerkers en hun gasten."
Herhalingscursus
SHO verzorgt al jaren in heel Nederland de traditionele (spoed)cursus Sociale Hygiëne voor horecapersoneel. Deelnemers leren daarin onder meer hoe om te gaan met drank-, drugs- en gokverslaving, sociale vaardigheden en gastvrijheid. Daar komt nu de herhalingscursus bij.
Deze wordt jaarlijks aangepast en gaat dieper in op zaken als populaire drugssoorten, alcoholgebruik en door jeugdigen, het beheersen van agressief gedrag en actuele veranderingen in de Drank- en Horecawet.
Bron: ANP Pers Support.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree.

